60 интересни факта за кафето

Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на всичкото отгоре този процент постоянно се увеличава. Всеки ден се изпиват повече от 2,5 милиарда чаши от тази прекрасна напитка. В тази статия ни се иска да ви запознаем с някои нови любопитни факти за кафето, които със сигурност дори и не подозирате.

60 интересни факта за кафето

Винаги е приятно да изпиеш чаша качествено кафе

1. През 1675 година британският крал Карл II забранил всички кафенета(coffee house) в Англия, защото смятал, че събирайки се там, хората заговорничат срещу него. След тази негова постъпка много монарси по цял свят следвали примера на Карл II.

Английският крал Карл II

Английският крал Карл II

2. 70% от кафеманиаците пият Арабика, притежаваща приятен и мек вкус, а останалите 30% пият Робуста, която е по-горчива на вкус и има 2/4 повече кофеин. Сортът Робуста е с по-ниско качество, но той е по устойчив към сушата, болестите и може да ражда два пъти повече реколта. В кафето Арабика има около 1% кофеин, а в Робуста 2%. А знаете ли, че производителите на разтворимо кафе най-често просто смесват двата сорта?

Кафе от сортове Арабика и Робуста

Кафе от сортове Арабика и Робуста

3. Височината на едно кафеено дърво е малко повече от 9 метра. Но тъй като събирането на плодовете е много по-лесно от по-ниски растения, то в днешно време хората не оставят дърветата да израстат повече от 3 метра.

Височината на едно кафеено дърво

Височината на едно кафеено дърво

4. Едно кафеено дърво ражда по-малко от половин килограм зърна годишно и живее около 60-70 години.

Кафени плодове

Кафени плодове

5. Кафените зърна се намират в червените плодове на дървото.

Кафеното зърно в плода

Кафеното зърно в плода

6. Зелените(не изпечени) кафени зърна могат да се съхраняват на сухо и прохладно място почти година и при това те почти не губят своите вкусови качества. Но пък изпечените зърна започват да губят аромата и вкуса си още на втория ден след обработката.

7. Кафето Американо се е появило по време на Втората Световна война. Американските войници не понасяли силното европейско кафе и затова го разреждали с вода.

8. В Еспресото има по-малко кофеин от колкото в кафето приготвено на джезве. Казват, че еспресото е „бързо” кафе, защото машината пропуска водата под високо налягане през смлените зърна и тъй като контакта на водата с кафето е много кратък, то и кофеина е Еспресото в по-малки количества.

9. В страните където се отглежда кафе реколтата все още се събира на ръка. Един опитен събирач може да събере до 7 кошници зърна на ден, всяка от които с тегло до 100кг. Цената от своя страна е от 2$ до 10$ за кошница. След изсушаване и изпичане на зърната цената скача до 110$ за кошница.

Събирач на кафе

Събирач на кафе

10. Най-много кафе се пие във Финландия. На глава от населението(говорим за възрастни хора) се пада средно по пет чаши кафе дневно.

11. 1 октомври е официален ден на Кафето в Япония. Тя е третата страна в света по консумация на кафе на глава от населението.

12. Кафето съдържа около 800 ароматни съединения.

13. Разтворимото кафе е измислено през 1906 година от белгиеца… Джордж Вашингтон(не президента, а учения).

Ботаникът Джордж Вашингтон

Ботаникът Джордж Вашингтон

14. Кафето се нарежда на второ място по продаваемост в света. На първо място е нефта.

15. Кафето като напитка е на повече от 700 години.

16. В една чаша кафе без захар има 0 калории.

17. В една чаша кафе се съдържат около 300 антиоксиданта, които се задържат в организма ни около месец.

18. Кофеинът е в списъка със забранени вещества от Международния Олимпийски Комитет. Ако при допинг контрола се установи, че в урината на спортист се съдържа повече от 12 микрограма кофеин на литър, то той ще бъде дисквалифициран.

19. Кофеинът усилва действието на обезболяващите и в частност на аспирина и парацетамола. След чаша кафе киселинността в стомаха се повишава и той приема и разтваря медикаментите с много по-голяма охота.

20. Думата „капучино” е резултат от няколко езикови деривации(смесване на езици). Историята на термина започва още през 16 век и е свързана с монасите от ордена на капуцините, които през 1525 година играят голяма роля в завръщането на католицизма в реформирана Европа. Думата cappuccio идва от италианския и обозначава елемент от облеклото на монасите, а именно капишона им. След това се появява френската дума capuchin, която не след дълго преминава и в английския. Първото документирано споменаване на термина „капучино” отнасящ се за кафе е от 1948 година в книгата за Сан Франциско. Именно там се упомената теорията за появата на термина, а именно, че кафето е тъмно като дрехите на монаха, а бялата му косата прилича на каймака от бита сметана.

Чаша вкусно капучино

Чаша вкусно капучино

21. Едно време в Турция по време на бракосъчетанието мъжете давали обет, че жените им винаги ще получават … кафе. Ако не изпълнели обета си, то това можело да стане добра причина за развод.

22. Кафе маниаците посещават по-рядко стоматолог, защото веществата съдържащи се в него не позволяват на бактериите да се задържат върху зъбния емайл.

23. Ако пиете по 4 чаши кафе дневно, то това ще намали риска от образуване на камъни в жлъчката или от чернодробна цироза…а може и от двете. Освен това шансовете да се развият болести като Паркинсон или Алцхаймер при хора пиещи редовно кафе са по-малки.

24. Кофеинът понижава апетита, ускорява метаболитните процеси и изразходването на калории. Ако изпивате по 6 чаши кафе дневно и ги съчетавате с физически упражнения, то идеалното тяло ви е гарантирано, защото именно кафе може да ви отърве от излишните мазнини с цели 20% по-бързо.

25. Първото кафе в Париж отваря врати през 1686 година и носи името на своя собственик продавача на лимонада Франсуа Прокоп – Le Procope. Кафето се намирало срещу театъра и ето защо основните му посетители били актьори и художници.

Първото кафене Procope

Първото кафене Procope

26. В Италия кафето се появява за пръв път през 1615 година. През 1720 година във Венеция на площада Свети Марк отваря врати първото кафене от веригата „Флориан”. Те се смятат за най-добрите кафенета и са посещавани от Казанова, Гьоте, Рубинщайн.

Първото кафене от веригата Флориан

Първото кафене от веригата Флориан

27. Първото кафене във Виена било отворено от поляка Колжицки(Kolschitzky). Сигурно е бил луд фен на кафето, защото по време на турското нападение на града през 1683 година той успял да спаси от пожара не един чувал кафе.

Първото кафене във Виена

Първото кафене във Виена

28. Бедуините варят кафето си, добавяйки в него джинджифил и кардамон, които го оцветяват в жълт цвят и му придават доста необичаен вкус. Поднасяйки кафе на своите гости, домакина казва: „Моят дом е и твой дом”.

Бедуин налива кафе

Кафе с подправки на бедуините

29. В Уганда хората смесват зелени кафени зърна със сладки билки и подправки, изсушават ги и ги закачат в торбички из цялата къща. За тях те са талисмани и украса едновременно.

30. В България кафето се появява под влияние на турците през XVII век. През Възраждането именно в кафетата се провеждали политическите срещи между революционерите.

31. Първият американски трейдър на кафе в Америка е Дороти Джонс от Бостън. Тя получила лицензия за продаването му през 1670 година.

32. В Гърция и Турция по традиция кафето се сервира първо на най-възрастните, а след това и на всички останали.

33. По време на гражданската война в Америка имало голям недостиг на кафе и жителите на Ню Орлиънс използвали вместо кафе цикория. И до ден днешен те добавят в кафето си цикория или горещо пълномаслено мляко.

Хората употребяват цикория вместо кафе

Кафе от цикория

34. В древността първите кафенета в Константинопол носели името „qahveh-khaneh” или „училище на мъдростта”, защото там се събирали само мъже и говорели за изкуство и литература.

35. Учените от Нюйоркския университет след едно от изследванията си стигнали до интересния извод: Според тях, на двама души им е достатъчен само един час за да разберат съвместими ли са те или не са. Ето защо те предложили първите срещи да се провеждат винаги в кафенета, където хората не се задържат много, ако нямат основателна причина.

36. За приготвянето на хубаво еспресо е необходимо да спазите правилото на четирите „M” – Macinazione (добро смилане), Miscela (добро смесване на сортовете), Macchina (добра кафе машина) и разбира се Mano (добър майстор).

37. Лудвиг ван Бетховен е бил заклет кафе маниак. Приготвяйки си кафе, той винаги смилал 60 зърна – нито повече, нито по-малко.

Бетховен е бил истински перфекционист по отношение на кафето

портрет на Бетховен

38. Има слухове, че Людовик XV харчел по 15 хиляди долара годишно за кафе за дъщерите си, а според други слухове френският писател и философ Франсоа-Мари Аруе, по известен като Волтер, пиел по 50 чаши кафе на ден.

Волтер е пиел наистина много кафе

Портрет на Волтер

39. Първата печатна реклама на кафе се появила през 1651 година в Англия. В нея се изброявали положителните качества на напитката и начините на приготвянето и. Една от тези листовки може да видите в Британския музей.

Първата отпечатана реклама на кафе

Рекламна листовка

40. Първата кафемелачка била изобретена през 1665 година от лондонски ковач, но чак през 1798 година била за пръв път патентована.

41. Кофеинът подобрява настроението. Това се случва, защото той повишава производството на допамин, наричан още хормон на щастието.

42. Кафе машината е изобретена през 1827 година във Франция.

43. Сортът кафе с най-големи зърна е никарагуански и се казва Марагождип(Maragogype).

Кафето с най-едри зърна

Отляво зърна марагоджип, отдясно на обикновено кафе

44. Ние, християните, можем да се наслаждаваме на великолепния вкус и аромат на кафето благодарение на отец Климент VIII, който оценил качествата на напитката и премахнал забраната за нейното приготвяне. Преди това кафето се смятало за напитка на неверниците.

Портрет на отец Климент VIII

Отец Климент VIII

45. В средно препечените кафени зърна се съдържа най-много кофеин, а най-малко в по-препечените. Колкото повече се пекът зърната, толкова по-малко кофеин ще съдържат те.

46. До Х век кафето се смятало за храна. Етиопците смесвали кафето с животинска маз, правели от сместа топчета и ги използвали за прехрана по време на дългите пустинни преходи.

47. Най-големият производител на кафе е Бразилия, където се отглеждат повече от 3970 милиона кафеени дръвчета. На второ място се нарежда Колумбия, която произвежда 2/3 от количеството, произвеждано в Бразилия. Наскоро тази идилия беше нарушена заради Виетнам, който се смята за най-големия производител на ниско качественото кафе Робуста.

48. През 70те години на XX век в Америка се появила традицията да добавят в кафето различни ароматни вещества (ванилия, ром, шоколад….)

49. След завръщането си от Близкия Изток през 1561година немския лекар Leonhard Rauwolf пише своите впечатления за кафето: “Това е напитка с черен катранен цвят, лекува всякакви болести, най-вече стомашните, поднася се в порцеланови чашички и се прави от вода и плодовете на дърво, наричано “bunnu”

Изследователят Leonhard Rauwolf и описанието му на банановите палми и кафеените дървета

Рисунка на бананова палма и на кафеено дърво

50. Популярността си кафето дължи на исляма. Религията забранява да се пие вино, но пък не забранява употребата на кафе. В древността арабите наричали кафето и виното с една и съща дума „qahwa”. Първоначално кафе пили само арабските суфийски монаси, но през XV век кафето се разпространило из целия Изток.

51. Арабските търговци загубили монопола си над търговията на кафе от мюсюлманският хаджия от Индия баба Будан (Baba Budan). Според легендата някъде през 1650 година той успял тайно да изнесе от Мека седем семенца кафе. Той ги засял в района на Чикмагалур(Chickmaglur) в южната част на Индия. Именно тези дръвчета са прародителите на почти всички кафеени дървета растящи сега по цял свят.

Baba Budan разпространява кафето

Корен кафе

52. Правилно приготвеното кафе трябва да се състои от 98.76% вода и 1,24% твърди вещества (производни от кафените зърна).

53. След като кафените плодове биват събрани, те трябва да бъдат колкото се може по-бързо обработени за да не вкиснат. Има два начина за обработка – суха и мокра. Сухата обработка също така се нарича и „естествена“, защото тя не включва измиване на плодовете. Червените плодчета се оставят на слънце за 15-20 дни да се изсушат. След това на ръка или с помощта на машини се сваля горната им вече изсъхнала обвивка. Именно по този начин кафето се обработва от столетия. Мократа обработка се използва като правило при по-висок клас кафе. При нея веднага след брането плодовете се обелват във вода. Това е по-правилния метод за обработка, защото при него зърната не се нараняват толкова, когато се обелват. След това зърната се сортират по големина и тези, които не са подходящи за износ се продават на местния пазар.

 Мокра обработка на кафе

Мокра обработка на кафе

 

 Суха обработка на кафе

Суха обработка на кафе

54. За да бъде вкусно кафето ви, зърната трябва да са правилно изпечени. Оказва се, че това е и изкуство и наука в едно. В процеса на изпичане (температура от 188C до 232C и продължителност до 20 минути) зелените зърна губят около 18-23% от теглото си, намаляват размера си с 35% – 60% и променят цвета си от светло кафяво до тъмно кафяво.

55. Знаете ли какво означават обозначенията Mild, Medium и Dark върху опаковката на кафето? Това е степента на изпичане на кафените зърна: Mild – леко, Medium – средно и Dark – силно. Напоследък на опаковките може да срещнете и такива обозначения като American roast, French roast, Italian roast, Turkish roast, които също ви помагат да разберете колко са изпечени зърната.

Маркировки обозначаващи степента на изпичане на кафето

American roast, French roast, Italian roast, Turkish roast

56. Сигурно всички знаете, че кафето губи своя аромат с времето, но знаете ли точно след колко време става това? Истината е, че вакумираното кафе на зърна след отваряне започва да губи своя аромат след три седмици, а мляното само след седмица. От тук може да си изкарате извода – смилайте точно толкова кафе, колкото ви е необходимо, а не мелете целия пакет на веднъж. Все пак не е ли по-приятно да пиете ароматно кафе?

57. Най-скъпото кафе на света е Kopi Luwak с цена до 100$ за 100гр. А знаехте ли, от какво или по-точно от кого се прави? Отговорът е от мусанги. Те са малки животинки приличащи на котки, които обичат да си похапват от кафените плодове. Хората събират техните изпражнения, които след това правят на кафе. Странно, нали?

Мусангите произвеждат кафето Kopi Luwak, което е най-скъпото кафе на света

Хранещ се мусанг

58. Ако искате да смелите кафето си така, че да получите най-добър вкус и най-приятен аромат, то ето ви няколко съвета. Ако мелите много малко кафето си, то то може да задръсти кафе машината ви или ще се скъсате да плюете, ако го варите в джезве. Ако пък го мелите твърде дълго, няма да получите истински качествено ароматно кафе, само някаква утайка. За кафе машина трябва да мелите кафето 15-20 секунди (не забравяйте през това време да разклатите кафемелачката няколко пъти за да се смелят всички зърна), за еспресо мелете 20-25 секунди, за машина с хартиен филтър 25-30 секунди, а за кафе-преса 10-12 секунди.

59. През 1674година жените подават петиция срещу кафето, която гласи: „Кафето кара хората да хвърлят парите си на вятъра и всичко това заради една малка чашичка черна, горчива, гадна вода от локва“.

Женската петиция против кафето

Женската петиция против кафето

60. Италианците пият еспресо със захар, немците и швейцарците добавят в него горещ шоколад, мексиканците го пият с канела, белгийците пиейки кафе си похапват шоколад. Мароканците го пият с черен пипер, етиопците пък с щипка сол. Кафе със бита сметана пият австрийците, а пък египтяните са най-пестеливи – те предпочитат да пият кафето си чисто. Много рядко те добавят в него захар, мляко или сметана.
Надяваме се, че ви е харесала нашата статия. Ако имате някакви въпроси с радост ще ви отговорим.

източник: http://www.luboznatel.com