Любопитни факти за бирата

Бирата също крие своите мрачни тайни. В този материал ще Ви представя малко любопитни факти за тази древна напитка. А самите факти са известни само на малцина. И така, нека започнем:

1. Най-древната рецепта за бира

Колко ли е стара?

Най-древната бира

Смята се, че бирата е на възраст от около 6 хиляди години. Първи любовта си към тази напитка са засвидетелствали шумерите в своите рисунки – това е и първата голяма цивилизация, зародила се в Южна Месопотамия. Още преди 2 хиляди години преди новата ера, пивоварството се считало толкова значимо, че пивоварите дори били освобождавани от военна служба. Дори се оказа, че имало и богиня на бирата – Нинкаси. Името й в превод буквално означава “Онази, която толкова щедро ме напои”. И, естествено, първата официална рецепта за бирата е записана в похвалната песен към богинята.

2. Бирата може да бъде опасна

Гърми понякога...

Бирата може да бъде опасна

И това изобщо не е свързано със здравето. Е, може би донякъде… Общо взето, бирата може да е взривоопасна. Един такъв случай е от 1814г. в Лондон –  варел с 450 хиляди литра варяща се бира е гръмнал, като разрушил 2 сгради и един пъб. Загинали са 9 работници, а бира имало по улиците няколко пресечки по-надолу. Историята твърди, че въпреки инцидента, това не попречило на някои местни жители да сръбнат от “безплатната” бира.

3. Готови на всичко заради бирата!

Преобърнат камион с бира

Преобърнат камион с бира

През 2001г., на Великден, в един австралийски град в резултат на ПТП се е преобърнал тир, пълен със бира. Камионът е излетял в местна река и е потъна. Местните жители  са реагирали веднага и са успели да спасят шофьора. Но “спасителите” не останали равнодушни и към скъпоценния товар – въоръжени с акваланги, те смело се хвърлили да го вадят от реката! Истински “герой” станал местен жител, който извадил общо 400 бутилки!

4. Пивоварството е женска работа

Жените и алкохола...

Жените и алкохола...

През античния период и средновековието, пивоваренето се е считало за изключително женска работа. В някои култури това дори е било изключително почтено занятие за най-красивите и известни дами. В средновековна Европа, пивоваренето пък е спадало към задълженията на домакинята, редом с готвенето и чистенето.

5. Бирата като част от църквата

Бирата и църквата

Бирата и църквата

През средновековието, бирата често е била приготвяна от монаси. Давали са бирата на изморените пилигрими, или пък са я продавали, за да има доход манастира. С тази дейност най-вече са се занимавали белгийските и холандските цистерциански монаси. А пък най-известната “манастирска” бира и до ден днешен се казва Chimay.

6. Бирата в медицината

Реклама от преди време...

Реклама от преди време...

И пак ще спомена средновековието, защото тогава леко-алкохолните напитки са били активно предписвани на “болните”. В един момент, обаче, противниците на “алкохолното лечение” спечелиха и тази практика постепенно спря. А пък в наши дни учените отново се позамислят, дали пък в миналото противниците на народното лечение не са прекалили малко. Все пак, бирата си е добро лекарство от лошо настроение и повод за много приятни мигове в хубава компания!

7. Най-старата пивоварна

Weihenstephan

Най-старата пивоварна: Weihenstephan

Германците са най-запалените пивовари – това твърдение вече се е превърнало в стереотип за нацията. Ами има си причина – Германия, с нейните 82 млн. жители има повече пивоварни, отколкото в САЩ с население от 313 млн.! Логично е и първата истинска пивоварна да е баварска. Става дума за Weihenstephan, чиято първа бира е сварена още през 1040г.

8. Бирата в митологията

Дионис

Бирата и митологията: Дионис

На практика, в почти всички политеистични (с множество божества) религии присъстват и “отрицателни персонажи”, отговорни за тази напитка. Така например, във финския епос “Колевала” повече внимание е отделено на бирата, отколкото на сътворението на човека. А пък египетската богиня-лъвица Сехмет се отказа да яде хора, едва когато се напи до насита със златистата алкохолна напитка. А пък древните гърци и римляни си имат и собствени божества-пияници – Дионис и Бахус. А те, между другото, освен пиянството и веселието, са олицетворявали и други плътски удоволствия.

9. Бира и възраст

Дете, вероятно на 5г.

Ако е в Англия и е родител... няма проблем!

В повечето държави, възрастта, в която от закона се позволява употребата на алкохолни напитки варира в рамките на 16-21 години. Най-консервативни обаче са в Идния – там кутийка бира ще Ви продадат едва когато навършите 25г. В мюсюлманските страни пък бира и алкохолни напитки, като цяло, изобщо няма да откриете – там те са противозаконни.

Има и места, обаче, в които първата глътка можете да направите ако искате и в първите минути от раждането си. А има и съвсем сбъркани закони, където възрастта за купуване и пиене се различава: в Англия, например, бира може да купена само при навършени 16г., но пък употребата и е разрешена още от 5-годишна възраст. Естествено под родителски контрол.

10. Бира от плюнка

Свежо сдъвкана бира...

Свежо сдъвкана бира...

Какво вече писах в статията за най-странните алкохолни напитки, има и бира, ферментацията на която тръгва от човешката плюнка. Такава е например бирата, правена от древните инки и различни тихоокеански племена.

Ще Ви припомня как се правеше известната напитка Чича, почтения гост на всички празници на инките: в голям казан се налива вода, като казана се оставя на слънчева светлина, за да се затопля; през това време женската част на племето усилено дъвче царевица, до момента, в който се превърне в еднородна маса; накрая, тази “дъвка” дружно се плюе в казана и се оставя така за няколко седмици. След това мътната течност се прецежда и… на здраве!