Любопитни факти за кучетата

Няма на света по предани същества от кучетата. Те са с нас вече повече от 30 хил. години. Ние се грижим за тях, а в замяна на това те ни обичат и ни радват. Струва ни се, че ги познаваме толкова добре, че няма какво да научим за тях. Но се оказва че има. Представям ви няколко любопитни факти за кучетата, които несъмненно ще ви учудят.

Кучето е най-добрия приятел на човека

Кучето е най-добрия приятел на човека

Кучетата могат да разпознават човешките емоции

Кучетата са единствените животни, освен човека, които могат да разпознават емоциите. Достатъчно им е само за секунда да ви погледнат и веднага разберат дали се радвате, дали тъжите или сте ядосани. Те даже са способни да съчувстват на хората, изпитвайки същите емоции като стопанина си.

Те се радват и тъжат заедно с вас

Те се радват и тъжат заедно с вас

 На кучетата им се потят лапите

Оказва се, че кучетата също се потят. Но при хората потта се отделя от потни жлези разположени по цялото тяло, докато при кучетата потните жлези се намират само на лапите. Това може да се види най-лесно през лятото, когато възглавничките на лапите им стават влажни и отделят специфична миризма наподобяваща пуканки или царевичен чипс.

Мит е, че кучетата не се потят

Мит е, че кучетата не се потят

Отпечатъка от кучешкия нос е също толкова уникален, колкото са уникални нашите пръстови отпечатъци.

Отпечатъците на кучешките носове са уникални и затова понякога те служат за идентификация на животните, както пръстовите отпечатъци при хората се използват за тяхното разпознаване. Криминалистите често използват тази тяхна черта за да разкрият престъпления, в които са участвали кучета и техните стопани.

Всеки кучешки нос е уникален

Всеки кучешки нос е уникален

 Сред кучетата има и милионери

Някои стопани толкова обичат своите питомци, че понякога даже ги включват в завещанието си. Всички сме гледали Гарфилд 2, Котки Аристократи и Наследникът(The Duke). Само в САЩ има повече от милион такива наследници.

Наследник на стопанина си

Наследник на стопанина си

 Кучетата могат да запомнят стотици думи.

Едно средностатистическо куче  може да бъде обучено толкова лесно, колкото и едно човешко бебе. Също така кучето е способно да запомни от 200 до 500 думи. Именно затова хората казват, че кучето говори определен език, например български, и ще му е трудно, ако попадне в друга среда, например рускоговоряща. Освен това кучетата могат да усвоят основите на математиката, например да се научат да броят или да подредят числа във възходящ или в низходящ ред.

Кучетата не разбират като им говорите на чужд език

Кучетата не разбират като им говорите на чужд език

 Хрътките са два пъти по-известни от останалите.

Хрътката е известна не само със това, че е най-бързото куче във света, може да бяга с удивителните 72км/час, но и с това, че е единствената порода, която е спомената в Библия (има се предвид Библията на крал Джеймс, книга „Притчи Соломонови” 30:31)

Под думата "куче" в Библията е подразбирало "хрътка"

Под думата “куче” в Библията е подразбирало “хрътка”

 Телесната температура на кучетата е по-висока от тази на хората.

Средната температура на кучето варира от 38.3 до 39.4 °C. По-високата температура на тялото привлича бълхите и кърлежите и именно затова кучетата по-често страдат от техните ухапвания.

Кучетата са по-топлокръвни от нас

Кучетата са по-топлокръвни от нас

 

Питбул не е порода.

Според много учени всъщност няма такава порода като Питбул. Това е събирателното наименование на няколко породи кучета, а именно – американски питбултериер, американски стафордширски териер, бултериер, американски дог, булдог и др.

Красив представител на вида си

Красив представител на вида си

 Шума на дъжда вреди на кучешките уши.

Кучетата не обичат да излизат навън когато вали, не защото ги е страх да не се намокрят, а защото шума от дъжда може да повлияе зле на чувствителните им уши. 

Кучетата се страхуват от шума на дъжда, а не от мокротата му

Кучетата се страхуват от шума на дъжда, а не от мокротата му

 Кучетата могат да откриват рак и други заболявания.

 Ако някой има рак, диабет или епилепсия, неговото куче може първо да разбере това. Изследванията показват, че кучетата могат да бъдат обучени да откриват рак на определени органи като на белите дробове, на кожата, на пикочния мехур, на гърдата или на простатата. Учените твърдят, че кучетата могат да усетят слабата миризмата на злокачествените образования.

Кучетата са лечители

Кучетата са лечители

 Салуки или Персийската хрътка е най-древната известна на човека порода в света.

Персийската хрътка се смята за най-древната кучешка порода в света. В Древен Египет тази порода принадлежала на царското семейство. Към кучетата се отнасяли с почести и дори ги мумифицирали заедно със стопаните им.

Най-боготвореното куче

Най-боготвореното куче

 Сибирското хъски е най-издръжливата порода в света.

Както хрътката е най-бързото куче в света, така  хъскито е най-издръжливото куче в света. Един впряг от кучета хъски може да измине повече от 160км за един ден, като се движи със скорост повече от 17км/час.

В Сибир и Аляска най-уважаваните кучета са Хъскитата

В Сибир и Аляска най-уважаваните кучета са Хъскитата

 Кучетата могат да се влюбват

Когато кучетата контактуват с хора или с други кучета в мозъка им се отделя окситоцин или хормон на любовта. Това е същия процес, който протича в мозъка на човек, когато той прегръща някого или се целува с някого.

Преданост и любов

Преданост и любов

 Пол Макартни е писал песни за кучето си

През 1968г. излиза албума на Бийтълс „The White Album”, в който е и песента “Martha my dear”, написана от Пол Макартни специално за неговото куче Марта. Също така в песента “Day in the Life” Пол Макартни добавя звук от кучешка свирка, който може да се чуе само от куче. Твърди се, че го е направил, за да може неговия любил Бобтейл Марта да чуе песента на Бийтълс.

Пол и Марта

Пол и Марта

 Най-умните и най-глупавите породи кучета

За най-умни породи кучета се смятат Бордър колито, Обикновения пудел и немската овчарка. Авганската хрътка и Басенджито от своя страна се считат за породите, които почти не подлежат на дресировка.

Бордър Коли

Бордър Коли

 Родината на френския пудел не е Франция

Родината на пудела е Германия. Името идва от немската дума “pudel” или “puddeln”, което означава „плискам се във водата”. Популярната по цял свят прическа на пуделите се появила, когато ловците подстригвали кучетата си за да им е по-удобно да плуват, оставяйки им само малко козина за да не им е студено през зимата.

Уникалната прическа е измислена всъщност не от фризьори, а от ловци

Уникалната прическа е измислена всъщност не от фризьори, а от ловци

 Кучето е първото същество, което е било в космоса.

Кучето Лайка е първото живо същество полетяло в орбита около Земята. Това се е случило през 1957г. И въпреки че самата Лайка умира няколко часа след изстрелването и, експериментът доказва, че живо същество може да полети в космоса. Дъщерята на Лайка Пушинка ражда 4 кутрета от териера Чарли, чийто стопанин е американския президент Джон Кенеди.

Лайка преди изстрелването

Лайка преди изстрелването

 Най-голямото куче в света е английския мастиф.

Английския мастиф Зорба е най-голямото куче живяло някога. Той е роден през 1981г и е тежал само 155кг. Дължината от носа му до края на опашката била 251,5см.

Бебе английски Мастиф

Бебе английски Мастиф

 Преди Колито е смятано за фатална порода кучета.

В миналото Колито е считано за фатална порода кучета, основно заради шотландския си произход. Шотландците били смятани за бедни и необразовани хора. Но през XIX век Колито най-накрая получава признание и става популярна и престижна порода благодарение на кралица Викротия, която започва да отглежда Колита.

Станали са още по-известни след филма "Ласи"

Станали са още по-известни след филма “Ласи”

 В средновековието кучетата били обвинявани във вещерство.

В средновековието се смятало, че вещиците могат да променят външния си облик и да се превръщат в животни. Именно заради това кучетата често били измъчвани и наказвани заедно с техните стопани. Например, през 1692г. в щата Масачузетс, гр. Салем, заедно с много хора било обесено и едно куче, което било обвинено във вещерство.

В Салем във вещерство са обвинени стотици хора и едно куче

В Салем във вещерство са обвинени стотици хора и едно куче

 Кучето ви може да ви предпази от астма и настинка.

Изследвания показват, че децата от семейства с куче, страдат по-рядко от алергии и настинки, отколкото деца, които живеят в семейство без домашни любимци.

 

Децата с домашни любимци са по-щастливи деца

Децата с домашни любимци са по-щастливи деца

 Кучешкото обоняние е 600 пъти по-силно от човешкото.

Хората имат около 5 000 000 обонятелни рецептора в носа си, докато кучетата имат около 300 000 000. Не се надявайте да скриете нещо от тях.

Именно заради носа си много кучета се използват в полицията и армията

Именно заради носа си много кучета се използват в полицията и армията

 Кучетата могат да страдат от депресия.

Също като и хората кучетата могат да страдат от сезонно афективно разстройство. Ако кучето ви страда от сезонна депресия, поиграйте си с него или го изведете на разходка. Това определено ще му помогне и ще го зарадва.

И те изпадат в депресия

И те изпадат в депресия

 Надявам се, че статията ми ви е харесала. Също така може да прочетете статията ни Любопитни факти за котките и да научита много нови неща за вечните съперници на кучетата – котките.