Любопитни факти за млякото

Именно млякото е едно от нещата, които отличават нас, бозайниците, от другите видове, населяващи планетата. За новородените то е единствената храна, осигуряваща всички необходими вещества, за да оцелеят. За възрастните, млякото си остава вкусно лакомство, което широко се използва в кулинарията. Всеки един народ и всяка една култура има свои традиции за употребата на този продукт. Ние бихме искали да ви запознаем с някои любопитни факти за млякото, с които малко хора са запознати.

Мляко

Млякото ни отличава от другите като вид

1. Ще започнем с най-популярния вид – краве мляко. Всяка година в света се произвежда повече от 400 млн. тона мляко. Всяка крава дава между 11 и 23 литра, което средно е около 90 чаши на ден. В резултат на това се получава, че една средностатистическа крава дава по 200 000 чаши мляко за целия си живот.

Краве мляко

Една крава дава по 200 000 чаши мляко за една година

2. На второ място се нарежда козето мляко. То съдържа много калий, полезен за сърдечно съдовата ни система. Освен това, козето мляко е изключително богато на кобалт и витамин B12, участващ в кръвообразуването и в обменните процеси. Именно от козе мляко се правят прословутите сирена рокамадур, каприно и фета.

Изключително мекото сирене Рокамадур

3. Млякото на тюлените и на китовете е с най-висока масленост (около 50%), а най-безмаслено е млякото на конете и магаретата. При това не забравяйте, че кравето мляко съдържа около 83-89% вода – останалото съдържание е сухо вещество.

Млякото на китовете е едно от "най-мазните"

Млякото на китовете е едно от “най-мазните”

4. Камилското мляко е уникално. То не се усвоява от хора с непоносимост към лактозата, съдържа много повече витамин C от кравето мляко, но пък има много по-малко мазнини и холестерин. Камилското мляко вкисва много по-бавно от кравето.

Камилското мляко е много полезно за хората с диабет, защото съдържа инсулин

Камилското мляко е много полезно за хората с диабет, защото съдържа инсулин

5. С помощта на новите доилни апарати може да се издоят до 100 крави за един час. На ръка за същото време един фермер може да издои до 6 крави. Все пак това е доста трудна работа.

А вие доили ли сте някого крава?

А вие доили ли сте някого крава?

6. Учените смятат, че хората са започнали да употребяват животинско мляко преди около 10-11 хил. години, чак след като са опитомили дивите кози и овце. А преди 9000г. на територията на днешна Турция за пръв път се заговорило за опитомяване на диви крави.

Хората пият мляко от 11 000 години

Хората пият мляко от 11 000 години.

7. Любопитен факт е това, че способността ни да пием мляко е възникнала в резултат на генетична мутация. През Новокаменната ера организмът на възрастните хора не е произвеждал лактаза (да не се бърка с лактоза). В резултат на това, те не са могли да усвояват лактозата в млякото. Но в северна Европа възникнала мутация – появил се е ген, който отговарял за производството на лактаза през целия живот на човека. По този начин ние, хората, сме получили ценен източник на така необходимите ни вещества, като калций и витамин D.

Рисунки в пещера от новокаменната епоха или неолита

Рисунки в пещера от новокаменната епоха или неолита

8. Млякото е известно и със своето почистващо свойство. С негова помощ може да се отървете от мастилените петна по дрехите и от потъмняванията на позлатените предмети.

Млякото може да изчисти мастилени петна

Млякото може да изчисти мастилени петна

9. През последните години стана много разпространено соевото мляко. Хората го употребяват не по-малко от кравето мляко, вярвайки, че соевото мляко не се отличава почти по нищо от кравето. Но не трябва да се забравя, че нашият организъм усвоява много по-малко калций от соевото мляко, отколкото от кравето. Освен това то не съдържа витамините и микроелементите, на които е богато кравето мляко.

Соевото мляко е вкусно, но не може да замени кравето

Соевото мляко е вкусно, но не може да замени кравето

10. Белтъците в кравето мляко имат свойството да се съединяват с токсините в организма. Именно заради това е препоръчително хората работещи в химически предприятия редовно да употребяват прясно краве мляко. Също така, при отравяне се дава краве мляко за пречистване на организма.

При отравяне се дава прясно мляко

При отравяне се дава прясно мляко

11. Знаехте ли, че нераждалите крави не дават мляко? За да стане една крава млекодойна, тя трябва да роди и след това се дои постоянно за да не спре да дава мляко.

Кравата може да ви дари с мляко чак след като роди

Кравата може да ви дари с мляко чак след като роди

12. По бреговете на Амазонка расте дървото Сорвейра, чийто сок много наподобява по състав млякото. За неговото добиване е необходимо да се направи разрез на ствола на дървото, като за един път може да се извлече до 4 литра “мляко”.

Млекодайно дърво

Млекодайно дърво

13. “Млечен път” е името на галактиката, в която се намира нашата Слънчева система. Според легенда от гръцката митология, Млечният път се е появил от млякото на Хера, жената на Зевс, когато тя трябвало да закърми Херкулес и той да стане безсмъртен.

Отблъсквайки Херкулес, Хера разпръсква от млякото и така се появил Млечния път

Отблъсквайки Херкулес, Хера разпръсква от млякото и така се появил Млечния път

14. Благодарение на френския биолог Луи Пастьор, живял през XIX век, сега ние пием пастьоризирано прясно мляко, което е с низко съдържание на бактерии. За да пастьоризира млякото, той използвал своята специална технология, използвана още и при направата на бира.

Освен пастьоризираното мляко, Луи Пастьор е създал първите ваксини срещу бяс и антракс

Освен пастьоризираното мляко, Луи Пастьор е създал първите ваксини срещу бяс и антракс

15. Първото мляко от непалскя и тибетския як е розово на цвят. То е много вкусно и маслеността му е по-висока от тази на кравето мляко. Хората рядко го пият, но пък от него се прави прекрасно и скъпо сирене. В Тибет млякото от як се използва в козметичната индустрия.

От млякото от як се прави прекрасно сушено сирене

От млякото от як се прави прекрасно сушено сирене

Надяваме се, че статията ви е харесала. Може да научите още много интересни неща в раздела ни с Любопитни факти.