Макадамия

Най-скъпата храна

Всеки обича да похапва, но понякога яденето може да е изкуство. Надали повечето от нас някога ще имат възможността лично да опитат повечето ястия, затова Ви предлагам поне просто да изплакнете окото – ще Ви запозная с любопитни факти за най-скъпите и редки хранителни продукти на света:

Пелмени (Равиоли)

Равиоли Curtius Flame

Равиоли Curtius Flame

Сигурно много хора ще се изненадат, че включвам в тази класация такава обикновена храна, като равиолите. В Русия те даже са като за българите таратора – една от най-типичните и разпространените храни. Пелмените, за които ще Ви разкажа обаче, идват от ресторанта “Golden Gates” в Бронкс, Ню Йорк. В състава им, освен нежното говеждо, свинско месо и месо от лос, влизат и жлезите на дълбоководната риба Curtius Flame Fish, наричана още рибата-факла. Благодарение на тази необичайна съставка, равиолите излъчват извънземна синьо-зелена светлина, като в същото време са напълно безопасни за ядене. Цената на това удоволствие е $2400 за порция от 8 пелмена. Ако желаете, можете да си поръчате и порция от 16 пелмена и дори ще получите отстъпка – ще ви струват само $4400! 🙂

Орехи (макадамия)

Макадамия

Макадамия – най-скъпия вид орехи

Всички знаят, дори и катериците, орехите са изключително полезни и вкусни. Но надали катериците, че и повечето хора знаят, че най-скъпия вид орех е макадамия. Преди много-много години, за австралийските аборигени това е била ежедневната храна, но в днешно време това е един от най-редките и скъпи (освен това и полезни) хранителни продукти. При това има останали само 2 вида такъв орех. Причината да са толкова скъпи тези орехи се крие в това, че въпреки близо стоте години плодородност, дърветата се нуждаят от изключително специални грижи и добивът е само 40 тона в световен мащаб. Цената за килограм макадамия достига до $30, при това в държавите, където се добива (!). Ястията, за приготвянето на които се използва ореха, са изключително скъпи.

Шафран

Шафран

Шафран

Както знаете, шафранът официално е най-скъпата подправка на света. Всъщност, тази подправка представлява само тичинките на растенията от семейството на минзухарите, които се събират изцяло на ръка, а след това се изсушават. За събирането само на 1 килограм от тази подправка, са необходими около половин милион тичинки! Нищо чудно, че цената за килограм достига до $6 000 за най-чистите сортове.

Бели трюфели

Бели трюфели

Бели трюфели

Тук няма да се впускам в подробности, тъй като всеки е чувал за трюфелите. Само ще Ви припомня, че те нямат точно определена цена, тъй като почти винаги се продават на аукциони – цената понякога е достигала до €30 000 за гъба!

Тъмен шоколад (Dark Chocolate)

Тъмен шоколад - Chocopologie by Knipschildt

Тъмен шоколад от Knipschildt

И децата знаят, че има стотици видове шоколад, но само истинските ценители (или разглезени богаташи) знаят за Chocopologie by Knipschildt – най-скъпия шоколад на света. Родината му е Америка, където една стандартна опаковка от 453 грама се продава на цена от $2600.

Картофи

La Bonnotte

Картофи от сорт La Bonnotte

Още един продукт, за който ще кажете, че трябва да съм луд за да го включа в такава класация. Ами има си причина и за това – специалният сорт La Bonnotte, който расте само на остров Нурмуат и има изключително нежен и наситен картофен аромат. Този сорт се събира изключително и само на ръка, като цената му достига до $500 за килограм.

Говеждо месо

Говеждо месо - Japanesse Beef

Говеждо мраморно месо – Japanesse Beef

И то не какво да е, а мраморното месо от японските крави Вагиу. За да имат най-скъпото месо на света, “горките” крави през целия си живот са длъжни да понасят усърдните грижи, които се полагат за осигуряване на пълния им комфорт, хранейки се с най-добрите сортове сено, бира и саке. Въпреки че тази порода бе запазена марка на японците, те с изключително недоволство я споделиха и с други държави, като тази порода се отглежда  вече и в Австралия. Колкото и да е странно, но това доведе до още по-голямо поскъпване на месото, защото австралийците се оказа още по-усърдни в полагането на грижи. Сега в Европа стойността на 200 филе е около $100, като за най-финото и крехко месо цената достига и $1000.

Хамбургер

von Essen Platinum Club Sandwich

von Essen Platinum Club Sandwich или просто хамбургер за $200

Този вид храна винаги е бил запазена марка на различните “fast-food” заведения, която сама по себе си винаги се яде по-скоро когато сте в движение или бързате. Е да, ама не – във веригата хотели “Фон Ессен” са решили,  че каквата и храна да предлагат, то непременно трябва да е “гъзарска”. Тори хамбургера там има дългото име von Essen Platinum Club Sandwich, а цената му от $200 е напълно конкурентна с изисканите блюда на най-луксозните ресторанти. В рецептата на този “сандвич” влизат хляб със специални дрожди, иберийска шунка, бели трюфели, яйца от пъдпъдък, сушени италиански домати и специалната “угоена кокошка от Брест”…защо ли в главата ми изникна ” – I’m lovin it!”

Пица

Пица Luis XIII

Италианска пица Luis XIII

Си, сеньор! Де пица Италиано! Добре де, не говоря италиански, но да, Италия – това е родината на пицата и е родината на най-скъпата пица на света – “Louis XIII“.  Цената на това удоволствие достига до впечатляващите €8300.  Самата пица се приготвя задължително в присъствие на клиента, като в състава и влиза сиренето Моцарелла, кашкавал Бъфало, омари (обикновени и “трънливи”), 3 разновидности хайвер и скариди. А да, за малко да забравя – солта там е нито морска, нито готварска, а специална, розова австрийска (Murray River).

Омлет

Омлет от Le Parker Meridien

Омлет от Le Parker Meridien

Специално за любителите на английския тип закуска, в ню-йоркския хотел Le Parker Meridien се сервира този специален омлет. Всъщност, това е най-скъпия омлет на света, за който ще трябва да платите точно $1000. Естествено, освен яйца, там ще откриете и омари, а самия омлет се сервира върху възглавница от пържени картофи, поръсен с хайвер от есетра.

Хайвер

Almas

Най-скъпия хайвер – Almas

Естествено че като говорим за скъпи ястия, не можем да пренебрегнем и рибешките яйца (…май е по-добре все пак да ги наричам хайвер). Обаче нито червения, нито черния, нито пък сивия хайвер могат да се сравняват с изключително редкия и скъп хайвер от белуга-албинос, наречен “Алмас”. Този кулинарен шедьовър е изключително труден за намиране, тъй като се предлага само в Иран, само в златна кутийка и само срещу $2000 за 100 грама!

Кафе

Кафе Kopi Luwak

Кафе Kopi Luwak

Ако Ви попитам, какво е общото между котките и кафето, вероятно няма можете да ми отговорите, без да сте прочели статията “Любопитни факти за котките“. Когато говорим за кафето Kopi Luwak, не говорим за някакво супер уникално растения, с по-скоро за уникалния му “път”. Веднага давам подсказка – “kopi” в превод от индонезийски език означава кафе, а “luwak” – местен вид дива котка. А общото между двете е, че въпросните котки много обичат плодовете на кафето, като обикновено избират най-узрелите и големи плодове. Ако все още си мислите, че местите жители обикалят с котките плантациите, събирайки зърната, то това значи още не сте прочели статията, която препоръчах, и сте далеч от истината :). Работата е там, че котките изяждат зърната, а след това техните “дъръдонки” се събират, очистват и изпържват. Според специалистите кафето има неповторим вкус и аромат. Не се и съмнявам. 😛 За малко да забравя – цената това “удоволствие” е около $500 за килограм.

Чай

Дахунпао

Най-редкия чай – Дахунпао

Най-скъпият чай на света носи името Духанпао, което в превод означава “Голям червен халат”. Честно казано, май никой няма идея защо се казва именно така. Този сорт принадлежи към така наречения вид улун, за който е характерна силната ферментация и богатия плътен вкус. Може да се каже, че е най-рядкото растение изобщо, защото този чай се събира от единствените 6 останали чайни храста. Те се намират в близост до манастира Тянсин, като възрастта им е около 350 години. Всяка година от тях се събирало само 500 грама чай, а цената му е достигала до $685 000! От 2006-та година, цялата събрана продукция се съхранява в Китайския Национален Музей, а върху по-нататъшното събиране е наложен мораториум (правителствена забрана). Още през 80-те години на миналия век се правят успешни опити за вегетативно размножение на чайните храсти, като получения чай се продава под същото име Духанпао. Специалистите смятат обаче, че този чай няма нищо общо с вкуса на оригиналния.

[poll id=”7″]