Най-странните алкохолни напитки на всички времена! (Топ 10)

Сок от кактус, оризова ракия, чай от корени… Всичко това изглежда съвсем нормално и обикновено в сравнение с извратеното мислене на някои съвременни производители! Позволете ми да Ви представя ТОП 10 от най-странните алкохолни напитки:

 1. Karlsson’s Vodka (Швеция)

Алкохол:  40°
Цена:  $40
Homepage: www.karlssonsvodka.co

 1 Най-странните алкохолни напитки

Изготвя се от картофки, само дето по технологията на класификация и дегустация е като на виното – гледа се годината, сорта, ферментацията, атмосферното състояниe докато картофите са расли, ароматите и всичките останали “работи”, където разбирачите им разбират :). А те казват, че разлика има, при това голяма. Е, не е зле да се пробва.

2.Bilk  (Япония) /идва от Beer + mILK

Алкохол: 5°
Цена:  ¥380
Homepage:  www.takahasi.co.jp

2 Най-странните алкохолни напитки

За държавата, която успешно “извращава” западняците със своите течности, от рода на Pepsi в вкус на краставички, или “свежо безалкохолно с вкус на зелена салатка”, или пък сок с вкус на “майчино мляко”, а дори и с вкус на морска змиорка или шоколад, е съвсем нормално да се изгаври и с бирата – 2/3 бира + 1/3 мляко = пийте си го сами!

Произлиза бирата от град Хоккайдо, като причината (пожелавам я на всеки производител на мляко) е свръх производство на мляко във ферма Накасибецу през 2006г. Синът на мениджъра, решава да използва млякото вместо вода при производството на бирата. Това е нелека задача, имайки предвид ниската температура на кипене и високото съдържание на нишесте. Идеята била да се направи аналог на цветната бира (има синя, зелена и червена), но се получила мека, приятна на вкус бира, която бързо става популярна за местното население. Въпреки това, надали бирата ще се хареса на англо-говорящите, тъй като късогледите ни приятели, комбинирайки думите Beer + mILK, пропуснаха да проверят, че думата bilk в превод означава “завличам, премятам” 🙂

 3.  Sam Adams Utopia Beer (USA)

Алкохол: 27°
Цена: $150
Homepage: www.samueladams.com 

 

3 Най-странните алкохолни напитки

Ето това е здрава бира! Може би затова се казва и “утопия” – няма как с толкова градуси! Дори прословутата ирландска бира с нейните 17° е като вода в сравнение с тази “почти водка”. Нищо чудно, че в цели 14 щата в САЩ, тази бира е забранена от Закона.

Въпреки това, бирата има с какво да се похвали.  Отрочето на Boston Beer Company се изготвя от Моравски, Виенски и Баварски сортове малц, 4 вида хмел, кленов сироп, а след изготвянето си, отлежава минимум 1 година в бурета. Същите, като за коняк или портвейн.

За жалост се произвежда в много малки количества, около 12 000 бутилки, но пък те са с обем 0.750л. Бирата е призната за “Най-силната бира на планетата”, въпреки конкурентните опити на немската Schorshbrau  и шотландската Brew Dog, съответно с 40° и 41°. Но пък тях вече е много съмнително да ги наричаме “бира”.
4. Mamma Mia Pizzabeer (USA)

Алкохол: 4.6°
Цена: $2.50
Homepage: www.mammamiapizzabeer.com 

4 Най-странните алкохолни напитки

Мислите си, че досега видяхте странна бира? А какво мислите за бира, с вкус на пица? От дегустационна гледна точка, бирата е с вкус на риган, домати, чесън и босилек. Да, ама Том и Атена Сифурт се оказват доста по-директни хора – те наистина правят бирата от пица! А дори и след като си отхапете (пардон – отпиете)  от бирата, остава добре познатия остатъчен вкус на чесънче. 😀 Това бих го опитал.

5. Бира от Ела (Канада) /още позната като бира от Смърч/

Алкохол: 5°
Цена: $5.80
Homepage:  www.wigrambrewing.co.nz

5 Най-странните алкохолни напитки

Всъщност, чак необикновено не е, защото историята започва доста отдавна – още в началото на XX век в Америка, Канада, Шотландия и Скандинавия вече активно се е произвеждало елово пиво, като има и информация, че още Капитан Кук е варил такова нещо на кораба си, със захар. Запазено е дори и писмо от британския вице-адмирал Самуел Грейвс от 1775г., в което той “горещо препоръчва да се поят войниците и моряците с полезната бира, вместо с ром, от който само те само буйстват.

В момента бирата се прави само от един производител – новозеландската Wigram Brewing Co, която твърди, че използва оригиналната рецепта от 1773г. Въпреки това, в една от критиките наричат тази бира “коктейл от паста за зъби, блатна вода и прекипял чай”…

6. Чича (Южна Америка)

Алкохол: от 3° до 50°
Цена: зависи от мястото на производство и алкохолното съдържание

6 Най-странните алкохолни напитки

Това е една изключително древна напитка, за която е известно, че е правена още от инките. Аз лично не съм много навит да я пробвам, защото по оригиналната рецепта напитката се изготвя по следния начин: жените дъвчат специални сортове жълта или пурпурна захарна царевица, получената каша я заливат с вода и я оставят да ферментира до избраното алкохолно съдържание. Всъщност, на този принцип се е правило и сакето, но все пак…

Именно начина на приготовление е причина за слабото търсене на продукта. В някои държави даже е забранено от закона, тъй като с дъвченето се разпространяват и някои болести. Въпреки това, съществува и бутилирана версия в Чили, направена без дъвчене, но с добавка на ананас или ябълки – общо взето, това е една мътна, 8-градусова течност, нямаща почти нищо общо с оригиналния вкус.

По-интересен е опита на екстремните пивовари от екстремната пивоварна Dogfish Head да възродят оригиналната рецепта: по-миналата година, с помощта на доброволци, те успяха да “сдъвчат” 10кг царевица и да направят 10 кега от тази “отвара”! Много поздрави на зъболекарите ви, пичове!

7. Тонгба (Индия и Непал)

Алкохол: от 6° до 8°
Цена: 10 рупии

7 Най-странните алкохолни напитки

Това може да го отнесем по-скоро към категория Чай. Изготвя се преварено и почнало да ферментира жито, като се накълцва заедно куп треволяци, а след това се оставя да съхне 1-6 месеца. След това получения продукт се консумира, като се сипва в чаша, залива се с гореща вода и се смуче през сламка с филтър.

Вкусът е като на бирата от ела, само че по-кисел. И ако решите да направите алкохолно пътешествие из Индийските или Непалските селца, бъдете внимателни – тъй като се консумира гореща, напитката въпреки малкото си градуси, може да Ви опияни много бързо. И най-важното! Никога, ама никога не забравяйте, че тази напитка се счита за една от любимите на Йети, който често тараши из селата именно заради нея! Сериозно! Така казва в селата от векове! 🙂

8. Пулке (Мексико)

Алкохол:  от 5° до 8°
Цена: $0.60
Homepage:  www.pocotequila.com

8 Най-странните алкохолни напитки

Национална мексиканска напитка с древна история, която се прави от растението Столетник. Легендата за произхода на напитката гласи, че преди много време Пулке е изобретено от опосум, който случайно попаднал в храсталаци на Столетник, изцедил си е ферментирал сок от растението и станал първото пияно същество на планетата.

Като цяло, чак до 20-ти век напитката е смятана за свещена от мексиканците, като само жреците, старците и бременните жени са имали правото да пият Пулке. Сега напитката претърпява криза, тъй като е изместена от бирата и едва 10% от населението на Мексико все още е я пие. Цялата надежда е на туристите. Другото лошо нещо е, че почти не е възможно транспортирането на бирата, тъй като много лесно се разваля. Нищо, че и  текилата се прави от същото растение. Nectar del Razo произвеждат напитката в кенове, но вкусът за жалост няма почти нищо общо с истинското свежо Пулке.

9. Хандия (Индия)

Алкохол: от 8° до 10°
Цена: 4-5 рупии

9 Най-странните алкохолни напитки

Това е напитка на племената от областта Чота Нагпур в Източна Индия. Прави се от ферментирал ориз, треволяци и сено. Забавен е процеса на приготвяне: най-важната съставка са брикетите “рана”, които се приготвят от шест разновидности на горски треви и корени. Тревите се изсушават, стриват се на прах, сместват се с оризовото брашно, след което се оформят като питки и се остават да изсъхнат за ден-два на слънце. За да проверят, дали се е получила правилна консистенция, готовата питка я хвърлят в огъня – тя трябва да пламне и да изгори, без да остане нищо от нея. Готовите “рана” се смесват с ориз и консистенцията се вари, след което се оставя да ферментира още някой друг ден на слънце в специални глинени съдове. Прецедената течност се нарича Хандия. Самата напитка се приготвя само от жени, като в процеса на работа им е забранено да говорят, а ако е за ритуални цели – трябва задължително да се изкъпят и да облекат нови дрехи.

Самите индийци смятат, че това е най-полезната напитка на света, защото охлажда стомаха. Още повече – счита се, че човек може да издържи няколко дни, консумирайки само тази напитка!

10. “Плъховско вино” (Китай, Корея)

Алкохол: от 40° до 57°
Цена: в зависимост от региона и качеството на  напитката

10 Най-странните алкохолни напитки

До този момент за най-отвратителна напитка на планетата се считаше ескимоската напитка от мърша на албатроси, докато не се изясни, че това е най-добрата фалшификация. Всъщност те наистина ядат храна, която може да се счита за мърша – кивиак. Прави се от месо на гагарка (auk, вид местна птица), което се увива в тюленска кожа и се оставя закопано във вечно измръзналата земя за срок от 7 месеца. Вкусът е като истинско зряло сирене. Демек слуховете за накиснати във вода разлагащи се птици е измислица.

Но пък в Китай виното с “мариновани плъхчета” е истинско и дори повече – това е традиционна китайска продукция с богата история. Малките плъхчета се заливат с оризова водка и ги оставят накиснати за 1 година. Китайците считат, че това е най-целебната (да бе!) напитка, която лекува почти всичко – от бъбреци до настинка. Още повече – смята се, най-целебно е виното с плъхчета, които още не са прогледнали.

Тази богата на “ци” енергия напитка е популярна в Китай от около 15 века. На същия принцип се приготвя и “Тинктурата от 3 гущера” с използване на гиббони или пък виетнамската напитка с кобра. Общо взето, всичките подобни напитки (вероятно откраднати от някоя класна стая по биология 🙂 ) са с неприятен трудно-определим вкус и единствената причина да продължават да са популярни е много проста: казват, че подобно питие, действа по-добре и от виагра.

 

Е, това е от мен. Надявам се да не останете пределно погнусени от тази статия. Чакам Вашите отзиви в коментарите! 🙂