Най-странните оръжия на планетата

Войната е неразделна част от човешката цивилизация. Воюваме още от създанието на света. В съвременния свят това също е факт. Факт е,  и че военните технологии са част от научно-техническия прогрес. Има много примери за това – компютрите, GSM, GPS, летателни апарати и още много други неща. Но въображението на някои инженери няма предел.

1. Противотанкови кучета

Тичащи кучета мини
Кучета с бомби, тичащи към танковете

Според някои източници, по времето на Втората Велика Война, съветската армия е използвала кучета в ролята на “тичащи мини” и е успяла да унищожи по този начин над 300 немски танка. Кучетата са обучавани да търсят храна под танковете, а преди сраженията са държани гладни. От своя страна немците намериха решение на проблема – използваха огнехвъргачки за да изплащат кучетата. В резултат на това, много от кучетата са побягвали обратно и са се взривявали в редиците на своите. Това е и причината тази военна практика бързо да бъде прекратена.

2. Танкове-спирали (Spiral tanks)

Танкове спирали
Танкове, които вмести вериги имат спирали.

 Вместо класическите вериги, танковете са били оборудвани с подобни спирали. Идеята е била за по-добра проходимост и издръжливост на всякакъв тип терени, но изпитанията показали, че тези танкове са практически неуправляеми. А освен това са и просто нестабилни.

3. Бойни оръжия с изкривено дуло

Автомат за градски бой
Автомати с изкривено дуло

 Тази налудничава идея е възникнала като необходимост за ефективни бойни действия в градски условия. Предполагало се е, че по този начин войникът ще може безопасно за себе си да обстрелва врага. Много е съмнителна тази “ефективност”…

4. Танкът Цар

Огромен танк
Предните колела на танка достигат 8 метра!

Тази бойна “колесница” е с диаметър на предните колела цели 8 метра, докато задните са си съвсем нормални, дори малки. Оборудван е с пушка и няколко къречници. Идеята за тези огромни колела е високата проходимост на машината. Създаден в СССР, този “военен тунинг” така и не влиза в употреба.

5. Минирани дирижабли

Минирани дирижабли
Мини в небето

 Използвани са на много места в Европа по времето на Втората Световна Война. Пускани с в небето буквално на рояци, като са били свързани с метални въжета. Били са истинска заплаха за самолетите, летящи на ниска височина.

6. Проектът “Хабакук”

Ледена крепост
Ледена крепост

 Това е един от най-грандиозните и амбициозни проекти! Заради дефицита на метал по времето на Втората Световна Война, британският учен Джефри Пайк предложил проект на самолетоносач, изграден от нов композитен материал, наречен “пайкрик”. Структурата на материала е 18-45% дървени трици и 82% лед… Идеята на самолетоносача била той да обикаля в ледените арктически води и да бъде стартова площадна на около 200 самолета. Обаче, войната свърши още преди първия самолетоносач да бъде изграден…

7. Прилепи-бомбардировачи

Прилепи-бомбардировачи
И прилепите трябвало да бъдат впрегнати във войната…

Така и неосъществена, идеята тук е като при кучетата-мини: към тях трябвало да бъдат прикрепени малки запалителни устройства, а след това мишките да бъдат пуснати над главите на противниците. По този начин, прилепите е трябвало да причиняват много пожари в редовете на вражеските сили, както и да увредят инфраструктурата.

8. Подвижни мини

Мини с вериги
Подвижни мини

Голямо име за тези мини-танкове – Goliath. Предназначението на тези подвижни мини е унищожение на противниковите танкове. Управлявани дистанционно и натоварени с до 100кг експлозиви, те са използвани от немските войски през цялата Втора Световна Война.

9. Летящ джип

Хеликоптер и джип в едно
Летящ джип

Както става ясно, идеята за летящ автомобил не е никак нова, въпреки че е минал едва половин век след усилията на братя Райт. Все пак, външния вид на този “джиполет” и ползата му в истински близки бойни действия са доста съмнителни и поради тази причина, така и никога не постъпва на въоръжение.

10. Летящ самолетоносач

Фантастична машина
Летящ самолетоносач – никога не става реалност

Ето от къде е са получили своето вдъхновение много компютърни игри, включително и култовия StarCraft (Carier)! Този грандиозен проект на хибрид между самолет и кораб никога не става реалност. Много съвременни инженери все още се чудят, как изобщо дизайнерите му са възнамерявали да вдигнат такъв исполин във въздуха…