Пчелен мед – сладко и лечебно

Пчелен мед
Медът е използван, като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (от един вид растение). Пчелният мед приема лечебните свойства на растенията, от които е получен.

Медът се усвоява изцяло от организма, като от 1 килограм мед се усвояват до 3400 калории енергия. Относителното тегло на медът е 1,4 (обемът на 1 килограм вода заместен с мед тежи 1,4 килограма). Естествено свойството на меда е рано или късно да кристализира. У нас това явление се нарича захаросване и на такъв мед се гледа с недоверие. Но в някои далеч по-развити европейски страни на пазара по-добре се приема кристализираният мед, защото при него е сигурно, че съдържанието на вода е не повече от 18%, а всички останали свойства са запазени. Кристализиралият мед има още едно предимство – по-добре се смесва с други препарати при изготвянето на лечебни средства. При течните методи за изготвяне на лечебни смеси с мед се срещат трудности, поради разликата в относителното тегло на съставките и утаяването им на слоеве. В това може да се уверите и като смесите два вида мед, например светъл акациев и тъмен боров (относително тегло на тъмния мед е по-голямо и той ще се отдели на дъното на съда, докато акациеввият мед – ще остане над боровия).Състав
Неговият състав: белтъчни вещества, витамини – В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини – A, PP, органични киселини, ензимна инвертаза, липаза и много други елементи, които се срещат в кръвта в малки количества.
Допълнение към състава:
В чистия пчелен мед има още: инвертна захар ( плодова или гроздова ) – 73%, тръстена ( цвеклова ) захар – 2%, вода – 20%, декстрин – 2%, азотни вещества – 0,99%, киселини – 0,1%, минерални вещества – 0,1%.
В 100 гр. мед има:
вода – 21%, белтъци – 0,4% , мазнини – 0%, въглехидрати – 78,3%, калории – 323, които се усвояват много бързо от организма.
Въглехидратите (70-80%), представени главно от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди.
Органични киселини – винена, лимонена, млечна, мравчена и др.
Минерални вещества – калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезии.
Аминокиселини, са около 20 на брой – глуутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.

Съхранение
Медът и е един от най-трайните хранителни продукти (неограничена трайност). Съхранява се в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми. Той мигновено попива миризмата на риба, сирене, кисело зеле. Така че помислете дали да оставите бурканите с мед в мазето до зимнината. В хладилник, пък е прекалено влажно за него. Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване, ферментите в пчелния мед се разрушават и то най-вече става дума за инхибин – ферментът с противомикробно действие. При температура над 150° животворният балсам става просто въглехидратна смес.
Медът не бива да се съхранява в метални съдове, заради киселините, съдържащи се в него. Те могат да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда. Такъв мед може да предизвика неприятни усещания в стомаха и дори до доведе до отравяне.

Видове
По произход медът бива нектарен и манов. Изходящият материал за нектаровия мед е нектарът, който пчелите събират от цветовете на разстенията, а за мановия – маната. Последната е сладък сок, отделян от листните въшки и други насекоми, хранещи се със соковете на липата, върбата, дъба и други дървета. Съществува още и боров мед, който човек може сам да си свари стига да има на разположение борови връхчета, захар и търпение. Начинът на приготвяне наподобява този на обикновенните сладка.

Лечебни свойства
Медьт не обременява храносмилателната система, а улеснява храносмилането, активира движението на червата и нормализира стомашно-чревната секреция.
За да се запазят полезните свойства на пчелния мед не бива да се подлага на термична обработка, защото над 60Â°С се унищожават неговите ценни съставки.
Медът повлиява благоприятно лечението на редица болести. Отличава се с антибактериални и противовъзпалителни свойства.
Действа още отхрачващо, кардиотонично, невротонично, успокояващо и общо възстановително.
Повишава защитните сили на организма и е разумно да се консумира при опасност от простуди, респираторни и други инфекции.
В такива случаи медът трябва да се приема на малки порции, по кафена лъжичка, и да се задържа в устата колкото е възможно по-дълго.
Редица изследвания показват, че по този начин чувствително намаляват болестотворните микроби в устата и гърлото.
Ако пък пчелният продукт се използва като отхрачващо лекарство, най-добре е да се комбинира с билов чай.
Пчелния мед трябва да се дозира.
На възрастните се препоръчва количество до 100 гр, а на децата – 30-50 гр мед дневно.
При децата количеството на пчелния продукт за един ден се изчислява в грамове, като телесното тегло на детето в килограми се умножи по 2. Нормата за възрастните хора е от 60 до 100 г на ден разпределени на няколко приема. Лечебната дневна доза може да варира в зависимост от състоянието на всеки конкретен пациент.
Болните от диабет не бива да консумират пчелен мед.
Също и хората с наднормено тегло, както и алергичните към пчелния мед.
Българската народна медицина препоръчва изгаряния на кожата да се лекуват със сладък мехлем, приготвен от чист пчелен мед, пречистена (изварена) свинска мас и медицинска дъвка. Консултацията с дерматолог е задължителна. Лекарски съвет изисква и терапията с други пчелни продукти.

Инхалации с мед.
Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при заболявания на дихателните пътища – различни видове стафилококи, причинителя на пневмонията и др. При простудни заболявания широко разпространено е приемането на мед с топло мляко, със сок от лимон, с топъл чай. При катари на горните дихателни пътища се препоръчват парни инхалации с мед -това е осъществимо и в домашни условия: за парен инхилатор се приспособява чайник, в шийката на който се вкарва гумена тръбичка, съединена в другия край със стъклена или пластмасова фуния.
В чайника се поставят около 100 мл вода и след завирането й се прибавят 2 кафейни чашки мед. При умерено врене на течността в затворения чайник болният вдишва излизащите през фунията пари в продължение на 15-20 минути. Тези инхалации се правят и при фарингити, ларингити, синузити.

Антимикробно действие.
Антимикробно действие на меда, се дължи на активния кислород, който се отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден прекис. Този активен кислород действа смъртоносно върху много видове микроорганизми, особено върху тези, който причиняват възпалителни процеси по лигавиците на устата, на горните дихателни пътища, както и върху причинителите на гнойни процеси по кожата. (Затова е по-добре, а това е известно още от древността, медът да се приема след като се разтвори в хладка вода, натурален сок и др.)
Антимикробното му действие е доказано и спрямо едноклетъчния паразит трихомонас вагиналис, предизвикващ упорити хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа.

Нормализира киселинността на стомаха.
При гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, при нарушена киселинност на стомаха медът също действа добре.
При повишена киселинност на стомаха се препоръчва приемане на 30 г мед в 200 мл вода с температура около 40 градуса. Тази процедура се прави три пъти дневно 2 часа преди ядене.
Ако киселинността на стомаха е понижена, то водният разтвор на пчелния мед, приет непосредствено преди хранене (30 г мед в 200 мл студена вода), стимулира секрецията на стомашен сок.
Експериментално е доказано, че вътрешното приемане на мед води до нормализиране на чревната перисталтика и отстраняване на запека.

За лечение на рани.
От древността медът се прилага при лечение на рани, кожни заболявания, изгаряния.
Известен и популярен е т. нар. благ мехлем, съдържащ пчелен восък. Медът, поставен върху рана, предизвиква обилно секретиране, което я почиства, стимулира гранулацията и епителизацията на ранената повърхност, което води до заздравяване. На същата база медът широко се прилага и за лекуване на възпалителни процеси в устната кухина, на лигавицата на устата – при стоматити, гингивити.

За подобряване на сърдечната дейност
– Вземат се по 200 г смляно тиквено семе, оризово брашно, пчелен мед и прясно краве масло и се разбъркват добре. От сместа се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 20 минути преди ядене.
– Два-три пъти дневно половин час преди ядене се взема по 1 супена лъжица смес от мед и цветен прашец в съотношение 2:1, като се задържа в устата до пълното и разтопяване. Лечението трае 1 месец и след почивка от две седмици се повтаря. Действа отлично при исхемична болест на сърцето.
– Вземат се 100 г сушен жълт кантарион, пускат се в 2 л кипяща вода и се варят 10 минути на слаб огън. Отварата се сваля от огъня и след 40 минути се прецежда. Смесва се със 180 г мед и се разбърква, докато медът се разтвори, след което се налива в бутилка и се държи в хладилника. Пие се по 1/3 до 1/2 чаена чаша от отварата 3 пъти на ден.
– Приготвя се смес от пчелно млечице и мед в съотношение 1:100. Два пъти дневно от нея се приема по 1 чаена лъжичка 20-30 минути преди хранене, като се задържа в устата до пълното й разтопяване. Лечението продължава 4 седмици и при нужда може да се повтори. Действа добре и на нервната система.
– Обелените скилидки от 5 глави чесън се счукват в дървен хаван. Смесват се със сока на 10 лимона и с 1 кг мед. Сместа се насипва в стъклен буркан и се оставя да престои 1 седмица на тъмно и хладно място. След това от нея се изяждат по 4 чаени лъжички веднъж дневно 30 минути преди хранене, като след приемането на всяка лъжичка се изчаква по 1 минута.

Атеросклероза
– Една чаена чаша прясно изцеден сок от лук се смесва с 1 чаена чаша течен пчелен мед. От тази смес се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 1 час преди ядене или 2-3 часа след ядене.
– Вземат се 20 г листа от касис и се запарват с 450 мл вряща вода. Изстиналата запарка се прецежда, подслажда се обилно с мед, разделя се на три части и се изпива през деня.
– Смесват се равни части прясно изцеден сок от чесън и мед. От добре разбърканата смес се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно 30-40 минути преди хранене. Лечението продължава 4-6 седмици. След почивка от 1 месец може да се повтори.
– Всеки ден се изпива по 1 чаена чаша доматен сок, в която е разтворена 1 супена лъжица мед.

Хипертония
– Смесват се 1 чаена чаша мед, 1 чаена чаша прясно изцеден сок от хрян, 1 чаена чаша сок от моркови и сок от 1 лимон. Съставките се разбъркват добре. Сместа се съхранява на хладно и тъмно място в плътно затворен стъклен съд. От нея се вземат по 1-2 чаени лъжички 3 пъти дневно 1 час преди хранене или 2 часа след хранене. Лечението трае 2 месеца.
– Една супена лъжица ситно нарязани сухи листа от горска ягода се заливат с 1/4 л кипяща вода и се оставят да киснат 2 часа. От запарката се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене, като се добавя мед на вкус.
– Две супени лъжици листа и стръкове от маточина се заливат с 1/2 л кипяща вода и се оставят да киснат 2 часа. Запарката се прецежда и се разбърква с 2 супени лъжици мед. Три пъти дневно се пие по 1 винена чаша от нея.
– Смесват се равни части прясно изцеден сок от червено цвекло и мед. От сместа се вземат по 1-2 супени лъжици 3-5 пъти дневно.

Меден масаж срещу целулит
Този метод е бил известен още в древен Тибет. Той е основан на взаимодействието на кожата и биологически активните вещества в състава на меда, включвайки стандартните механизми на действие на другите видове масаж.
Той е разновидност на рефлексотерапията – изумителното съчетание на лечебното действие на пчелния мед и масажа.
Рязкото подобрение на кръвообращението в дълбоките слойове кожа и мускулните влакна, способства за подобряване подхранването на вътрешните органи и тъкани. Медът, предавайки биологически активните вещества, абсорбира токсините и способства за бързото им изхвърляне от организма. Такъв вид масаж се прави за увеличаване на лимфотока и прочистване на кожата.
Кожата след прилагането на медения масаж става мека, копринена, стегната и с разгладени подкожни уплътнения, подобрява се общото състояние на организма. Курсът на меден масаж трябва да се проведе на 15 сеанса, които се през ден. Много важен е фактът, че масажът се прилага не всеки ден, а именно през ден.
Какво е необходимо за масажа?
Мед – натурален цветен, липов мед или всякакъв друг, без добавки и задължително да не е захаросан.
Като допълнение в меда може да се капнат аромамасла: лимоново, портокалово, мандариново, грейпфрутово, хвойно масло, евкалиптово, лавандулово, петит-грейн. Мярката е 1 чаена лъжичка мед – 5 капки масло или смес от масла. Ако правиш масаж на бедрата и дупето, достатъчни са 2 чаени лъжички мед и 5 капки масло.
Примерни смеси за меден масаж:
* 2 ч.л мед, 5 капки лимоново масло, 2 капки евкалиптово, 2 капки лавандулово масло
* 2 ч.л. мед, 3 капки лимоново масло, 2 капки портокалово, 2 капки лавандулово, 3 капки хвойново масло
* 2 ч.л. мед, 5 капки лимоново масло, 5 капки портокалово масло
* 2 ч.л. мед, 3 капки лимоново масло, 2 капки лавандулово масло, 5 капки мента
Медът с маслата се смесват непосредствено преди масажа. Ако се използват няколко вида масла, то отначало се смесват маслата, след това се добавя медът и старателно се размесват.
Масажът.
Медът се нанася на дланите на ръцете и с похлопващи движения се пренася на масажираната зона. Една част от сместа остава по ръцете. Ако има няколко такива зони, то всяка една се масажира по ред.
След като медът изцяло е нанесен на тялото, дланите здраво се “залепват” към тялото и рязко се отлепят. Постепенно, похлопващите движения трябва да станат по-рязки и по-силни. Притискай ръцето плътно и съответно ги отлепяй по-рязко.
Медът се вбива в кожата и на повърхността остава само тънък слой. След това по ръцете започва да се появява бяла маса. В началото тя излиза от порите и остава по кожата. А след това повечето маса преминава върху дланите. Процедурата се провежда около 5-10 минути.
След това медът се измива с топла вода и твърда гъба. След масажа задължително намажи кожата си с овлажняващ крем.
Възможно е след масажа да останат синини, които от само себе си минават. Обикновено тази процедура е много болезнена само първите сеанси, а след това кожата се адаптира и масажът минава много по-лесно.

Мед срещу бръчки
“Сладката” маска ще приготвите така: разбийте на пяна един белтък, прибавете 1 супена лъжица липов мед, 2 супени лъжици овче кисело мляко и 3 капки лавандулово масло. Нанесете маската на лицето и измийте след 15 минути.

Лимон за еластична кожа.
Разбийте един белтък на пяна, добавете 1 чаена лъжичка мед и няколко капки лимонов сок. Веднага нанесете маската върху кожата и след 10 минути изплакнете.

Извара за свежест
Смесете 1 чаена лъжичка извара, 1 чаена лъжичка гъст мед и 1 супена лъжица портокалов сок. Нанесете на лицето и шията гъст слой от маската и след 20 минути измийте с отвара от чай. нанесете хранителен крем.

Банан за тонус
Смачкайте с вилица един средноголям добре узрял банан, прибавете 2 супени лъжици извара, един жълтък, 1 супена лъжица сметана и бъркайте до получаване на кремообразна смес. Нанесете я на лицето и след 30 минути изплакнете. Бадемови трици за сияйна кожа. Тази маска почиства и овлажнява лицето. Смесете 3 чаени лъжички бадемови трици с 1 чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка сметана и малко топла вода. Измийте след 15 минути.

Краставица за хидратация
Този зеленчук не съдържа витамини, но е богат на вода. Нарежете една средноголяма краставица на тънки колелца и ги поставете на лицето за 15-20 минути. След това изплакнете. По-бърз ефект има, ако я настържете на ситно ренде. Авокадо за енергия. Този плод бързо освежава уморената кожа. Смесете по 2 чаени лъжички от меката му част, мед и ябълков оцет. Разбийте и прибавете 6 супени лъжици зехтин. Нанесете маската и след 30 минути изплакнете.

Пчелният мед, като балсам за уморената кожа
Пчелният мед с омекотяващите си свойства действа като истински балсам за уморената кожа. Той съдържа и антиоксиданти, които ви придават свеж и подмладен вид и премахват следите от стреса. Освен това в пчелния продукт има и водороден пероксид, който го прави отлично почистващо средство. Не са за подценяване и овлажняващите му свойства. Така гладкостта и нежността на кожата ви се запазват за по-дълго време.