Пълно лунно затъмнение (15.05.2011г., 23:12ч.)

Moon

Пълно лунно затъмнение ще има тази нощ и ще може да се наблюдава цялостно или частично от почти всички точки на планетата, включително и от българска територия.

Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкият изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението ще се вижда от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия океан.

У нас хората ще може да се наслаждават на небесното шоу и с невъоръжено око, само ако времето е ясно и безоблачно, посочи Алексей Стоев, директор на филиала на Института за космически и слънчево-земни изследвания при БАН в Стара Загора, цитиран от БТА.

Желаещите да наблюдават частичното затъмнение трябва да са в готовност около 22.20 часа , тъй като в 21:22:56 ч. земната сянка видимо и бавно ще започне да “захапва“ лунния диск. В 23:12:37 часа ще е максималната фаза, когато луната изцяло ще е покрита от сянката на Земята, обясни астрономът. В това състояние лунният диск ще остане до 00:02:42 ч., след което бавно ще почне да се освобождава. Последният му контакт със земната сянката е в 01:02:15 ч.

Небесният спектакъл ще продължи четири часа и 40 минути и ще е един от най-дългите от години насам, обясниха астрономите. В пълния си блясък то ще се разкрие пред хората, въоръжени с телескопи, бинокли и зрителни тръби.

 

Гражданите на София, Варна е Шумен ще могат да ползват специално предоставени телескопи. Планира се в столицата да се разположи такъв уред на фонтаните на НДК , близо до пресечката на бул. Патриарх Евтимий и бул. Витоша, съобщиха от Астрономическата асоциация. Това обаче ще стане само при ясно време, а на този етап метеорологичните прогнози не са оптимистични.

 

Във Варна на входа на Морската градина също ще бъде разположен телескоп, през който минувачите може да да се насладят на спектакъла.

Шуменският университет ще осигури свободен достъп до разположените на един от покривите на висшето заведение телескопи на Астрономическия център за всички ученици, студенти и граждани. Центърът ще бъде отворен от 21 часа тази вечер до 01.00 ч. утре.

Източник: mediapool.bg