Най-опасните вируси - Топ 10

Най-опасните вируси – Топ 10

Може ли грипът да бъде опасен за живота? А едно ухапване от комар да причини безкрайни мъки и дори летален изход? Какво е коронавирус? Запознайте се с 10-те от най-опасните вируси на платената и любопитните факти, свързани с тях!

10. Ротавирус

Познат в някои езици като “коремен грип”, той въздейства на храносмилателната система и често причинява гастроентерит. Най-голямата опасност е свързана с бързата дехидрация на организма и изключително важно загубата на течности да се ограничи. Основния причинител е лошата хигиена, а най-податливи са децата. За щастие това е един от най-безобидните вируси и рядко води до сериозни последствия, но никога не пренебрегвайте вирусите!

9. Абровирус Денга (Треската Денга)

Този вид треска също се причинява основно от вируси, пренасяни от летящи насекоми, най-вече комари. Познат като “bonebreak fever” (“треската, трошачка на кости”, бел.ред.) понякога причинява толкова силна болка, че човек има усещането, че костите му се трошат… Освен този, другите му симптоми наподобяват дребна шарка, но той може да бъде и фатален, ако не се лекува и има две основни форми:

Хеморагична треска, причиняваща кървене и ниски нива на тромбоцитите.

Шоков синдром на Денга, който причинява опасно ниско кръвно налягане.

8. Грип

Вероятно всеки е боледувал от този вирус. Понякога обаче този сравнително безопасен вирус може да доведе до тежки последствия. Причините за това са няколко:

И щом заговорихме за типовете грип, може би ще ви е любопитно да знаете – съществуват общо 3 типа, които имат над 2 хил. разновидности:
Тип А
Тип B
Тип C

Грип тип C e “най-леката” форма и често неговите симптоми не се отличават на обикновена настинка. Най-често минава от само себе си за няколко дни.

Грип тип B e по-класическата форма, която почти ежегодно върлува из нашите ширини. Започва с висока температура, често над 38,5-39 градуса в продължение на около 72 часа. Липсата на апетит и болките в мускулите са едни от най-характерните симптоми. Лесно се предава по въздушно-капков път и е много вероятно да предизвика епидемия.

Грип тип A e най-опасния от всички и е познат още като H1N1, H2N2, H3N2 и други подобни имена, които често ни плашат по новините (Пилешки грип, Свински грип и т.н.). Причината за това е изключително бързата мутация на вируса, което го прави резистентен дори и на най-новите противовирусни препарати, включително и на ваксините. Често води до епидемии и пандемии (най-общо казано бързо разпространение върху много голям брой хора и с висок процент на леталните случаи), а излекуването е дълъг процес.

7. Жълта треска (Flaviviridae)

Пренасян основно от някои видове комари и кърлежи, този вирус се разпространява основно в Тропическите райони на Африка и Южна Америка. Както и жълтеницата, той силно уврежда черния дроб, ако не бъде лекуван. За щастие обикновени мазила и спрейове за защита от подобни насекоми обикновено са достатъчни за защита. Съществува и ваксина, която горещо се препоръчва на всички туристи, желаещи да посетят южните страни.

6. Хепатит B (HBV)

Този вирус атакува черния дроб и често води до летален изход. Но не при всеки – напълно е възможно носителят на вируса да не се разболее, а в същото време да е изключително заразен.

Най-голямата опасност се крие в това, че вирусът е изключително устойчив към температурните промени и външната среда – има вероятност човек да се зарази дори от изсъхнали петна кръв, остри метални предмети, хавлии, четки за зъби и т.н. Добрата лична хигиена и избягването на случайните полови партньори са достатъчно добро предпазно средство.

5. ХЕПАТИТ C (HCV)

Както и Хепатит B, този вирус също атакува черния дроб и е основен причинител на цироза. Най-лошото е, че едва при 10-15% от случаите се проявяват подобни на жълтеница симптоми. В останалите случаи този вирус атакува човешкото тяло много бавно и е възможно едва след повече от 30 години да се появят и лошите симптоми. Няма лечение или ваксина.

4. Едра шарка (Вариола)

За разлика от Варицелата, която е стандартно заболяване за почти всички деца и доста по-рядко за възрастните, Вариолата е имала печална слава в близкото минало с милиони жертви. Високата устойчивост във външна среда и лесното пренасяне на болестта са били истински бич. Дори и да оцелеят, болните честно са оставали с белези за цял живот, включително и с увредено зрение.

За щастие в началото на 20-ти век вирусът вече е почти изцяло изчезнал от Земята, а през 1980г. Световната Здравна Организация съобщава за окончателното му изчезване в природата.

3. Човешки имунодефицитен вирус

Известен още като чумата на 20-ти век, този вирус е едно изключително опасно заболяване, което дори се счита за върха на еволюцията опасните вируси. Все още няма открит 100% ефикасен лек, но за “щастие” неговото предаване се осъществява основно по кръвен или полов път. Независимо от това той е отнел живота на хиляди, включително и изключително известни хора.

Атакувайки собствената имунна система на човека, той може да превърне всяка една безобидна болест в такава с фатален край.

2. Бяс

Този вирус не подбира своите жертви – хора или топлокръвни животни могат да се разболеят и предадат заразата. Симптомите на бяса почти винаги са едни и същи – повишена температура, безсъние, агресивно поведение и халюцинации, бълнуване и частична парализа, проблемно дишане и крайно силно увреждане на централната мозъчна система. За съжаление най-често симптомите се проявяват на толкова късен етап, че лечението вече е почти невъзможно.

До днес са известни само около 3 случая на оздравяване без ваксина – за щастие тя задължителна и присъства в имунизационния календар.

1. Ебола – Вирусната хеморагична треска

Този африкански вирус е изключително опасен, най-вече заради лекотата, с която се предава. Буквално всяка телесна течност от потта и слюнката до кръвта са вирусо-носители. В разгара на заразяването болестта може да се предаде дори и чрез епидермиса от най-обикновено докосване до болния човек. След пълно излекуване, в продължение на седмици и дори месеци преносителят отново може да предаде вируса по полов път. Лечението обикновено е насочено към поддържане на нормалната дейност на организма и рехидрацията, но за съжаление дори и това е трудно в родината му – Африка.

За щастие от 2016г. е разработена ваксина срещу ебола, но лошата новина е, че вирусите понякога мутират и известните ваксини са безсилни срещу тях.

Bonus: Коронавирус 2019-nCoV

Този съвсем нов вирус се появи за пръв път през Декември 2019г. в Ухан, Китай и за около месец отне живота на над 200 души. Симптомите му са на пневмония, която се появява без видима причина и все още дори не е известен механизмът на предаване. Няколко различни организации вече разработват ваксина, но такава все още липсва официално. Въпреки добрите за момента прогнози, най-вероятно ваксината ще се появи поне след няколко месеца.

Изключително бързото му разпространение (над 10 000 потвърдени случая в края на Януари 2020), липсата на явни симптоми и лечение, поставят този вирус начело на тази класация. Световната Здравна Организация обяви извънредно положение, а страните извън Китай спешно евакуират своите съграждани от там и ограничават посещенията от туристи с цел забавяне на разпространението на новата зараза.