Електрическа тротинетка Xiaomi m365 Mijia

Електрическа тротинетка Xiaomi m365 Mijiq

Да, това е уникална машина! Това е първото, което искам да споделя след около 200 км, изминати с нея. Както вече не веднъж казах на познати и минувачи – единственото, за което съжалявам, е че дълго време се чудех дали да го купя.

В следващите редове бих искал да ви запозная с моя скромен опит в карането на електрически скутер (електрическа тротинетка – може би на родния ни език това е по-правилно).

Забележка

Публикацията е в процес на активна редакция – бързам с пускането й заради многото въпроси, които ежедневно ми задават отвсякъде 🙂

Скоро ще има и много снимков материал.

Основни характеристики

 • Максимална скорост

  25 км/ч
  Реално се движа с 27 км/ч

 • Пробег

  До 30 км

  И както пише върху стикера, това е при идеални атмосферни условия, при идеален път, в еко режим и при шофьор с тегло до 70 кг.

 • Батерия

  7800 mAh

  – Бъдете внимателни – съществува и версия с 5200 mAh, известна като m187!

 • Тегло на скутера

  12,5 кг самия скутер

 • Допустима маса

  До 120 кг.

 • Размер на гумите

  8.5″

  Предна задвижваща, и двете са надуваеми

 • Осветление?

  Преден фар 1,1 W

  Напълно добре осветява пътя, насочен под лек наклон надолу, за да не заслепява.

  Заден стоп – червен

  Включен при включени светлини, мига при натискане на спирачката. От приложението може да се настрои да е винаги включен.

Как пристига?

* За жалост много бързах да го отворя и нямам качествени снимки на кутията, така че си ги потърсете в интернет 🙂

Скутера от Xiaomi пристига като полуфабрикат, за да се почуствате като истински инженер. Или все едно си го взимате от IKEA. Иначе казано, трябва да махнете няколко картона и за да завиете кормилото с 4 болта. Нищо сложно, но приятно и лесно!

 • Малък съвет 1 – кабелът, който минава през кормилото, много лесно се сгъва на цифра 8. Това е най-добрия начин да го сгънете в кормилото, за да не ви дразни звука от ударите на буксата при каране в последствие.
 • Голям съвет 2 – задното крило е направено от поликарбонат, т.е. изключително здрава “пластмаса”, която в същото време много лесно може да се надере от кормилото при сгъване.

Дизайн

Аз мисля, че дизайна на тази електрическа тротинетка е убийствен!

 • Изключително изчистен, без излишни глезотии.
 • Лесно забележими отличия.
 • Червените лепенки отстрани на гумите са светло-отразители.

Батериите се намират в основата, заедно с BMS и контролера. Всичко е елегантно прибрано под грозно стърчащите шапки на болтовете – това може би е единствения пропуск, защото няколко тротоара биха могли да ви причинят главоболие. Всичко останало е супер стилно и изчистено. Според мен дизайнерите в Xiaomi наистина са хора, за които работата е хоби.

Елегантния (и доста силен при това) звънец има двойна функция – освен да кара пешеходците да подскачат, “бутона” на звънеца се захваща за задното крило и по този начин превръща електрическата тротинетка в “куфар”, който да си го мъкнете навсякъде.

Сгъването е просто елементарно – предпазно лостче, основен лост, движение надолу и щрак – скутера е готов за мъкнене.  Да, мъкнене, а не влачене – за съжаление за по-високите хора (аз съм 192 см) това е много неудобно, особено с несиметричното сгъване. “Конкурентите” от Segway (в кавички, защото Xiaomi буквално е собственик на тази фирма, а и скутера си е и с техен отпечатък) са се справили много по-добре и там в сгънато състояние можете да си по бутате съвсем спокойно и непринудено.

Звънец, който в същото време е необходим за сгъване на скутера

Предна светлина с мощност 1.1 W – напълно достатъчно вечерно време

Стоп, който започва да мига при спиране. Дискова спирачка на задната гума

Усещане на пътя

Тук може би ще ви разочаровам една идея – въпреки надуваемите гуми, всяка дупка или прорез в асфалта се усеща. Няма нищо общо с огромните гуми на нормално колело. Е, доста по-добре е от обикновена тротинетка, но все пак…

Първото усещане е, че тези 25 км/ч са прекалено много и не смееш да натиснеш газта, но на втория ден вече си готов за магистралата 🙂 Според мен скоростта е напълно адекватна, а с друсането много бързо се свиква.

Маневреността е учудващо добра! Въпреки ограничения ход на кормилото (все пак има цели 3 жици по него), с лекота се взимат всякакви завои, а самия m365 е изключително устойчив с ниския си център на тежестта.

Недостатъци

Ако сте гледали видео ревюта и ънбоксинги със сигурност знаете, че въпреки всичките си красоти, този електрически скутер има няколко слаби места.

Неприятен звук в кормилото

Получава се от постоянното “лягане и дърпане” на кормилото при спиране или резки маневри, което образува малък луфт в заключващия механизъм. За щастие има два лесни варианта за лечение:

 1. Подложка тип “Пеперуда” – достатъчно е да намерите приятел или познат с 3D принтер, тъй като в Интернет има огромно разнообразие от различни дизайни, в зависимост от степента на деформация – най-често 0,4 мм или 0,8 мм.
 2. Нови дебели болтове – малко по-пипкава и груба работа по вашия m365. Тук влиза в ролята и бормашина, но в крайна сметка проблема се решава трайно и би се проявил след много -стотин километра.

Протриване на кабела на стопа

Ако сте карали обикновена тротинетка и сте свикнали да спирате с натискане с крак върху задното крило – след първите 20-30 км ще трябва сериозно да се замислите какво правите. Ако не сте… пак ще се запознаете с този проблем, но след доста повече време. Причината е, че кабела в основата на стопа не е защитен, а пък задното крило доста се друса при каране (сега да се обръщам ли към кметицата…).

Гуми?

По руските форуми и видеа (там скутера вече е доста популярен) много често споменават краткия живот на гумите. Аз доста се интересувах и попаднах на много анкети, според които около средно 20% от хората страдат от този проблем. Така де, може и при първото каране да спукате гума, но тук проблема е друг – протриване на бордовете на вътрешната гума.

Както в инструкциите, така и според препоръките на собствениците, гумите трябва да са яко напомпани – задължително проверете налягането преди каране и го правете поне веднъж седмично. По този начин може значително да увеличите пробега им да се замислите за смяна едва след около 1000 км. Ето и официалните препоръки за налягане в гумите на Xiaomi m365:

Тегло 50-70 кг: предна гума 35-40psi, задна 40-50psi.
Тегло 70-90 кг: предна гума 40-45psi, задна 45-55psi.
Тегло 90-100 кг: предна гума 45-50psi, задна 50-60psi.
Тегло над 100 кг: препоръчва се предната гума да е на 50-55psi и около 60-65psi за задната. Силно се препоръчва внимателно каране, за да се намали риска от спукване.

Разбира се, ако не скачате от бордюрите и не се фукате пред мацките с екстремно каране на вашия електрически скутер, няма от какво толкова да се притеснявате. Още повече, в европейската версия има резервен комплект гуми 😉

Дисплей

Явно за максимална икономия са спестили този елемент и просто са го замини с 4 светодиода, показващи нивото на батерията на вашия електрически скутер. Добре, че е фирмения софтуер MiHome, с който лесно можете да видите цялата информация на дисплея на телефона ви.

Водоустойчивост

Това е важна тема. От Xiaomi препоръчват скутера да не се кара в дъждовно време и да се влиза в локви над 2 см дълбоки. И това е напълно оправдано – макар че няма да има повреди скутера веднага, влагата в мотора, кормилото (бутона има предпазна мембрана, но няма гаранция, че тя няма да поддаде) или основата с батериите може да доведе до корозия и ръжда, които да скапят някои от елементите. Аз лично не рискувам. В нета има достатъчно отзиви на “късметлии”.

Личен опит със Xiaomi m365

След рязкото налагане на зелена зона навсякъде около работното ми място, отново се върнах към градския транспорт. Стадион “Левски” беше приемлива алтернатива, но предвид времето за стигане и паркиране чак там, както и разбитото веднъж стъкло и откраднато CD + предстоящото драстично съкращаване на безплатните места за паркиране установих, че с градския стигам много по-бързо и лесно. Ако харесвате бутането, чакането, миризмите и цените на билетите, естествено.

С колело в чисто градски условия отдавна отвикнах да се придвижвам, още повече, че нямам особено много място където да до държа – както вкъщи, така и на работа. А и се крадат лесно. Дълго се тутках, още есента почнах да следя цените, но вместо промоции, китайските сайтове само драстично вдигнаха цените. И бързо ми писна да се чудя.

Сега ходенето на работа е чисто удоволствие. Впрочем и прибирането от нея също :D. Работя на около 5 км от вкъщи и рядко минавам повече от 10-12 км, освен ако не изляза с електрическата тротинетка по лична работа. Батерията е предостатъчна за това.

Веднага искам да вметна една особеност – под 50% електрическата тротинетка автоматично намалява boost-а (да, само ускорението и изкачването на хълмове),  с цел запазване на повече ток, но максималната скорост не се променя, стига да се движите по равен път.

Финални думи

Няма какво друго да ви кажа – ако четете тази статия и сте се замисляли за подобен начин на придвижване, Xiaomi m365 е вашата машина! Въобще не се чудете и не чакайте. Самата ви мисъл за скутера е пряко свързана със закупуването му 🙂

Лично аз съм много доволен и всеки ден ходенето на работа е удоволствие. Въпреки недостатъците, които впрочем не е задължително да ги имате и вие, това е изключително добра инвестиция и е перфектен баланс между удобство и удоволствие!

Ако написаното от мен ви е било полезно или просто интересно – харесайте моя блог в социалните мрежи и следете за обновена версия на тази публикация, както и други полезни и любопитни факти и ревюта.

1 comment(s) need to be approved.