Черешите – с любов към природата

череша
Обичате ли череши? Всъщност кой не обича! Черешата е един от плодовете, с които често преяждаме добронамерено. Добрата новина е, че черешите имат нисък гликемичен индекс и можем да хапваме повечко – без риск да трупаме мазнини, стига да съумеем да ги разпределим в малки порции през първите 2/3 от деня.


Черешите, които познаваме, са плодовете на черешовото дърво от вида Дива череша, известна и като Сладка череша (Prunus avium., Rosaceae). Вишната пък е “братовчед” на черешата, а не неин подвид, противно на общоприетото схващане. Макар доста да си приличат, черешите и вишните силно се различават по вкус. Появата на дивите череши в човешката история съвпада с началото на бронзовата епоха или няколко хилядолетия назад във времето.

Пътят на черешите към Европа започва от изток. Смята се, че черешите са се оформили като самостоятелен вид някъде на територията на средна Азия. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древният град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите. В Англия черешите пристигат през Средновековието. През епохата на великите географски открития, черешите са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес основни производители на череши за храна в глобален мащаб са страните-членки на Европейския съюз с около 40% от световното производство, докато САЩ произвеждат около 13%, което ги прави втори по производство след Турция.

Видове черши
Череши могат да се отглеждат успешно в цялата страна, включително и на пресечени местности до 800-900 м над морското равнище. Черешата не е особено взискателна към изложението и почвата, затова се развива добре и на почви, примесени със скален материал – камъни, трошляк, пясък и др. Неподходящи за черешата са много тежките глинести и варовитите почви. Тя се развива най-добре на леките и проветриви почви.
Всеки от описаните черешови сортове ще задоволи и най-изискания вкус. Тези сортове череши са самобезплодни и за да плолодават, се нуждаят от чуждо опрашване.

Бигаро бюрла (Bigarreau Burlat)
Плодовете на този сорт череши са едри, тъмночервени, широко сърцевидни. Узряват в края на май – началото на юни. Плодовото месо е сладко, слабо кисело, плътно, с отлични вкусови качества. Сортът Бигаро бюрла е кръстосано несъвместим е Бигаро Моро. Опрашва се от сортовете Хеделфигенска, Ърли ривърс, Наполеон.

Ранна черна едра
Плодовете на този сорт череши узряват едновременно с плодовете на Бигаро Бюрла. Черешите са средно едри, тъмно- до черно-червени, с меко сладко-кисело и с добри вкусови качества плодово месо. Дърветата са със силен растеж и плододават обилно. Опрашват се от сортовете череши Бигаро Моро и Наполеон.

Бигаро Моро (Bigarreau Morro)
Плодовете на сорта Бигаро Моро са едри, тъмночервени, широко сърцевидни. Узряват в края на май и началото на юни. Плодовото месо е плътно, сладко-кисело, с много добри вкусови качества. Дърветата са умерено големи и раждат добре. Опрашват се от ранна черна едра, Ърли ривърс, Бинг, Наполеон и Победа.

Бинг (Bing)
Плодовете на сорта Бинг са едри, тъмночервени с черен нюанс. Узряват през втората половина на юни. Плодовото месо е плътно, сладко и с много добри вкусови качества. Дърветата имат силен растеж и плододават обилно. Сортът е кръстосано несъвместим с Ламберт и Наполеон. Опрашва се от Ван и Райниер.

Сорт череши Наполеон (Napoleon)
Наполеон е късен сорт череши – зрее през четвъртата седмица от периода на черешовото узряване.
Плодът е доста едър, понякога даже много едър, сърцевиден, малко сплеснат по коремната и тръбната страна. Коремният шев е ясно изразен. Плодовата кожица е розовочервена, а откъм слънчевата страна – яркочервена. Месото е светложълто, сочно, хрупкаво, сладко и приятно възкисело, с превъзходен вкус. Плодовият сок е безцветен. Костилката е сравнително едра и се отделя от месото. Плодовете от този сорт череши са отлични за консумация в прясно състояние и за преработка. Издържат на дълъг транспорт.

Ламберт (Lambert)
Плодовете са едро, широко удължено сърцевидни, тъмно- до червено-черни. Узряват през първото десетдневие на юли. Плодовото месо е плътно, хрупкаво, сладко, слабо кисело, с много добри вкусови качества. Дърветата са силно растящи и раждат добре. Сортът е кръстосано несъвместим с Бинг и Наполеон. Опрашва се от Гермерсдорфска.

Хеделфигенска (Hedelfinger)
Плодовете са едри, сърцевидни, със сплесната коремна страна, тъмнокафяво-червени. Узряват в края на юни -началото на юли. Плодовото месо е плътно, сладко, слабо кисело, с леко нагарчащ привкус и добри вкусови качества. Дърветата са силно растящи и родовити. Опрашват се от Бинг, Старкинг харди джайьнт, Бигаро Бюрла и Наполеон.

Ван (Van)
Плодовете узряват едновременно с плодовете на Козерска. Черешите са едри, широко кълбовидни, тъмночервени, с хрупкаво сладко и слабо кисело плодово месо, с много добри до отлични вкусови качества. Дърветата растат силно и раждат много. Опрашват се от Бинг и Наполеон.

Видове продукти от череши
Сурови череши – бели, червени, червено-черни и др.
Сушени череши – най-често се използват за влагане в мюслита, сладкиши и торти.
Замразени череши – опаковани в малки прозрачни чашки, у нас замразените череши се предлагат из фризерите на големите супермаркети през цялата година.
Консервирани череши – захаросани, компоти от цели плодове и сладка.
Нектар от череши – продава се като натурален сок или в по-гъста форма като сиропи, ароматизирани подсладители за сладки и торти и др.

Хранителен състав на черешите
Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. сурови череши:
Калории: 47.8 ккал
Вода: 85.7 гр.
Белтъчини: 1.1 гр.
Мазнини: 0.4 гр.
Въглехидрати: 10.6 гр.
Ненаситени мастни киселини: 0.1 гр
Моно- и дизахариди: 10.5 гр
Нишесте: 0.1 гр.
Фибри: 1.1 гр.
Органични киселини: 0.6 гр.
Пепел: 0.5 гр
Витамин A: 0.2 мг
Витамин B1: 0.010 мг
Витамин B2: 0.010 мг
Витамин C: 15.0 мг
Витамин E: 0.3 мг
Витамин PP: 0.4 мг
Желязо: 1.8 мг
Калий: 233.0 мг
Калций: 33.0 мг
Магний: 24.0 мг
Натрий: 13.0 мг
Фосфор: 28.0 мг

Лечебни свойства
Черешите стимулират функциите на бъбреците и черния дроб и подобряват кръвообращението.
– Хората, страдащи от хипертония, трябва с лечебна цел всеки ден да ядат по 250-300 г тъмночервени череши, в които има много Р-активни съединения.
– За облекчаване на болките при артрит, ревматизъм и подагра трябва да се ядат пресни зрели череши (по 15 плода дневно), да се пие концентриран черешов сок (по 1 супена лъжица 3 пъти дневно) или отвара от черешови дръжки, приготвена по следния начин: една непълна шепа дръжки от череши се пускат в 1 л кипяща вода и се варят 7 минути на слаб огън; свалят се от печката и се оставят да престоят 20 минути, покрити с капак. Пие се най-малко по 0,5 л отвара дневно.
– Благодарение на фината си целулоза черешите имат меко стимулиращо действие върху червата. Затова се използват при атония на червата, еластични колити и други заболявания, съпроводени с вяла перисталтика.
– Сокът и компотът от череши подобряват храносмилането.
– Поради ниското си съдържание на органични киселини черешите не предизвикват дразнене при гастрити с повишена киселинност и при язва на стомаха и дванадесетопръстника.
– Черешите съдържат много желязо и витамини, затова употребата им е много препоръчителна при анемия.

Как да изберем и съхраним черешите?
Когато купувате череши, предпочитайте тези, които са набрани с дръжките. Разчупете една череша и проверете за равномерен цвят в сърцевината й, което подсказва, че е узряла добре. Подбирайте черешите, които купувате, да бъдат с равномерен цвят. Избягвайте череши с меки участъци, както и тези, които изпускат нектар, защото това са явни признаци за презряване.
Черешите са нетрайни плодове, които лесно презряват на стайна температура. Най-добре е да купувате плодовете сезонно всеки ден или през ден. Когато закупувате череши, поставете ги в кошница за плодове. Да пренасяте черешите в полиетиленови пазарни торбички особено с килограми е лоша идея, защото така плодовете се смачкват и се развалят предсрочно.
Можете да съхраните черешите в хладилник, като ги поставите в хартиен перфориран плик или кошница за срок от пет до седем дни. За да им върнете свежестта, преди консумация ги потопете за половин час в съд със студена чешмяна вода. Можете да замразите черешите във фризер за срок до един месец.

Рецепти с череши
Сладкиш с череши и извара
Необходими продукти
масло – 120 г
бисквити – 200 г чаени
череши – 500 г, може и от компот или коктейлни
извара – 250 г кашкавалена или 2 пакетчета сирене “Крема”
яйца – 3 броя
захар – 1 ч.ч.
прясно мляко – 25 мл
ванилия
Приготвяне
За подложката се разтопява 100 г масло, което се обърква с натрошените на едро бисквити. Разстила се на равномерен пласт. Пригответе почистените от костилки череши. Може да поръсите и някакви ядки върху бисквитите.
Изварата пасирате с омекналото масло и млякото. Разбитите със захарта яйца се добавят постепенно към изварата. Ароматизира се с ванилията, омесва се с черешите и се излива върху бисквитения блат.
Сладкишът се пече в умерена фурна около 30 минути на 175ºС и 15 минути на 150 градуса.

Коктейл Голф
Необходими продукти
ликьор – 1/2 чаша черешовка
кюрасо – 1/4 чаша
вермут – 1/4 чаша
лед
череши – за гарниране
лайм – резени за гарниране
Приготвяне
Алкохолите се смесват и се изсипват в барова чаша с лед.
Коктейлът се поднася с черешка и парченца лайм.

Мармалад от череши

Необходими продукти
череши – 5 килограма
захар – 2 килограма, може и 2 и 1/2
Приготвяне
Измийте и почистете черешите от костилките.
Така почистените плодове сложете да се сваряват с малко вода, докато омекнат.
След това смачкайте плодовете и ги прекарайте през сито или гъста цедка. Така получената каша се смесва със захарта.
Сложете сладката черешова смес на котлона и варете първоначално на умерен огън, а след това на силен, като се бърка непрекъснато.
Черешовия мармалад се вари докато лъжицата започне да оставя трайна следа.
Готовият мармалад се сипва, преди да е изстинал, в подсушени буркани и се затваря добре.

Пай с череши
Продукти
400 гр брашно тип 500
375 гр захар
125 мл краве прясно мляко
40 мл краве кисело мляко
3 пак. ванилия
1 пак. бакпулвер
200 мл олио
5 бр. яйца
125 гр орехови ядки
15 гр какао
500 гр череши
Приготвяне
Разбийте яйцата на пяна в голяма купа. Прибавете олиото, захарта и подправките, разбъркайте добре. Сипете брашното като бъркате непрекъснато, за да не останат бучици. Сипете няколко лъжици от сместа в отделна чаша и разбъркайте добре с какаото. Намажете тавата, в която ще печете пая, с олио и брашно. Сипете половината от сместа на дъното на тавата, а отгоре добавете частта с какаото, като рисувате различни фигурки. Разпределете равномерно отгоре ореховите ядки и другата половина от тестото. Измийте и изчистете от костилките черешите (вишните). Подредете ги върху пая и печете в умерена фурна 50 минути. След като го извадите, наръсете с пудра захар.

Плодова пита с череши
Необходими продукти:
600 г. череши
500 г. брашно
чаена чаша кисело мляко
2 щипки сода за хляб
щипка сол
мая
колкото голям орех
половин чаена чаша олио
3 супени лъжици галета
3-4 супени лъжици захар
кафеена чашка нарязани орехови ядки
ванилия
пудра захар, за поръсване.
Начин на приготвяне:
В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат киселото мляко, разбито със содата, мазнината и маята, разтрита със солта. Замесва се средно меко тесто, което се разделя на две части. Разточват се две кори с големината на тавичката, в която ще се пече сладкишът. Черешите се почистват от костилките и се смесват с галетата, захарта и нарязаните орехови ядки.
Едната кора се разстила в намазаната с мазнина тавичка. Върху нея се слагат черешите и се покриват с втората кора, която се набожда с вилица. Питата се пече в умерена фурна до бледо розово. Докато е гореща, се поръсва обилно с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Нарязва се след като изстине напълно.

Диета с череши
В 100 грама череши се съдържат 24 мг калций, 0,3 мг желязо, 0,13 мг витамин А, 2,1 мг витамин С и само 64 килокалории. Черешите имат и високо съдържание на каротин, а този въглеводород се превръща в организма във витамин А и има особено значение за зрението.
Закуска
I вариант
1 твърдо сварено яйце
чаша билков чай
филийка черен хляб
тънко намазана с масло
II вариант
Филийка пълнозърнест хляб с масло
20 г пилешки колбас
Между основните хранения
Кафе
Черен или билков чай
Минерална вода

1 ДЕН
Обяд
125 мл прясно мляко сварете за 5 мин. с 15 г грис. Изяжте с 400 г череши.
Вечеря
Зеленчукова супа от 100 г картофи, 100 г моркови и 100 г зелен боб, подправете с магданоз и целина; за десерт всяка вечер хапвайте по 100 г череши.

2 ДЕН
Обяд
150 г кисело мляко разбъркайте с 2 лъжички сметана и добавете 300 г череши.
Вечеря
100 г пилешки гърди задушете с 2 главички лук и по 1 супена лъжица олио и сметана, щипка сол и черен пипер. Гарнирайте с 200 г краставици.

3 ДЕН
Обяд
Сварете 25 г ориз в равни количества вода и мляко. Смесете с 300г череши.
Вечеря
200 г грах задушете в 1 чаена чаша зеленчуков бульон, смачкайте на паста и намажете 2-3 сухарчета с нея. Изяжте с чаша билков чай.

4 ДЕН
Обяд
Смачкайте 150 г краве сирене и разбъркайте с 1 супена лъжица прясно мляко. Ако предпочитате по-пикантен вкус, добавете 1 лъжичка соев сос и капка табаско. Гарнирайте с 300 г череши.
Вечеря
Задушете 300 г пресни картофи с щипка сол, 2 супени лъжици мляко, 5 г масло и малко къри.

5 ДЕН
Обяд
Чаша кисело мляко разбъркайте с 2 супени лъжици сметана, добавете и 500 г череши.
Вечеря
150 г пилешки гърди задушете с 1 л. олио, черен пипер и сол. Гарнирайте с прясна салата.
Източници:
http://www.bb-team.org
http://recepti.gotvach.bg

4 replies
 1. Trykkeri
  Trykkeri says:

  Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

 2. Fotografia slubna Wroclaw
  Fotografia slubna Wroclaw says:

  Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 3. Gulvsliping Oslo
  Gulvsliping Oslo says:

  What fixing bath conspicuous idea. Looking far out to picture all in point of your articles!!!

 4. brasiliansk voksing oslo
  brasiliansk voksing oslo says:

  Please let me know if you’re looking for a writer for your site. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Many thanks!

Comments are closed.