Овъртоун

Най-страшните места на Земята, където едва ли бихте искали да живеете

Места и сгради осеяни с легенди и страшни истории. Места, които ще ви накарат да настръхнете.

На Земята има изключително много красиви места, стига да имаш достатъчно сили, време и средства да ги посетиш. Противно на тях, планетата ни е осеяна с множество страшни места, на които повечето хора не биха искали да попаднат. Въпреки това има и такива, които с радост биха посетили тези някое страшно местенце и сигурно точно заради тях някои тур оператори предлагат екскурзии в тези места. Така се, избирайки място за почивка първо се уверете, че мястото където отивате е напълно безопасно.

Призрачен замък

Всеки човек има своя тъмна страна и не само в биографията, но и в жилището си. На всеки континент всяка култура си има своите страшни и прокълнати места. Легендите за тези места плашат и малки и големи по цял свят. Те рядко са посещавани от туристи и често местните са се превърнали в част от мрачната картина.

  1. Островът на Куклите – Мексико
  2. Гората Аокигахара – Япония
  3. Мостът Овъртоун – Шотландия
  4. Градът-призрак Сан Жи – Тайван
  5. Остров Повеля – Италия
  6. Джатинга – Индия
  7. Къщата на семейство Уинчестър – Калифорния
  8. Приютът „Мери Кинг” – Единбург
  9. Върхът в планината Вашингтон – САЩ
  10. Опасната красота на пустинята Данакил – Етиопи

1. Островът на Куклите – Мексико

Мексико

„La Isla de las Muñecas” – точно така звучи на испански Острова на куклите в Мексико. Въпреки детското и мило име на острова вие ще станете свидетели на покъртителна гледка – хиляди обезобразени кукли, висящо от всяко дърво, всеки храст, всяка постройка. И виновникът за всичко това е един единствен човек – Дон Джулиан Сантана, отшелникът, който се е отрекъл от семейството си и от цивилизацията, само за да засели острова с кукли. Той цели 50 годни се трудил, трупал кукли и ги подреждал и закачал из целия остров.

Обезобразена глава на кукла

Носят се слухове, че в живота на младия Дон се случило нещо, което го променило завинаги – пред очите му в канала се удавило малко момиченце. Той намерил на същото място кукла и решил, че в нея живее духа на малкото момиченце. Целия си живот той прекарал в уединение. Единственото, което правел, било да обикаля из сметищата и покрайнините и да търси изхвърлени кукли или по-точно останки от тях. Той ги закачал из своето „царство” вярвайки, че във всяка кукла живее дух на загинало дете. За тези 50 години Дон успял да превърне острова в свърталище на чудовищни кукли.
През 2001 година отшелникът починал. По ирония на съдбата, тялото му било намерено в същия този канал, в който се удавило малкото момиченце.
Куклите на Дон Сантана Ако психиката ви не е много стабилна, но не ви препоръчваме да посещавате този остров. Тази „забележителност” е посещавана от много туристи и най-вече млади хора, които жадуват за нови приключения. Но според много хора посетили острова на Куклите, картините на „мътрвите” кукли остават за дълго в съзнанието им.

Закачени кукли

Една от многото кукли

2.Гората Аокигахара (青木が原樹海)

Япония

Мрачната гора в подножието на планината Фуджи би била много подходяща за снимките на някой страшен филм с духове и вещици. През гъстите корони на дърветата почти не минава слънчева светлина, а компасите на навлезлите по-навътре в гората спират да работят. Японците нарекли това зловещо място „ Гората на самоубиците”, защото от 50те години на миналия век до сега повече от 500 души сложили край на живота си именно тук. Гората Аокигахара се нарежда на второ място в света по брой самоубийства след моста „Златните врата” в Сан Франциско.

Надписи

Кости

В гората вместо табелки с призиви „ Не палете огън!” висят такива с молба хората да помислят първо за роднините и близките си. Навсякъде да написани телефони на психиатри и по-голямата час от гората е под постоянно видео наблюдение. Но въпреки всичко това хората (най-често чиновници в скъпи костюми изморени от офисната работа) продължават да се самоубиват. Мирните минувачи много често се натъкват на „оръдия“ на самоубийците, като хапчета или бесила, понякога дори и трупове. С две думи – приятна разходка!

Вещи на самоубийци

Един он многото предупредителни надписи

3. Мостът Овъртоун

Шотландия

Старият извит мост се намира близко до шотландското селце Милтон. Не далеч се намира и огромното имение Овъртоун (Overtoun), което могло да стане дом на стотици изгубени души.

Мостът

Но сега ние няма да обсъждаме сградата, а моста. В средата на XX век там започнали да се случват странни неща – десетки кучета внезапно се хвърлили от моста направо върху камъните(моста е висок 15метра). Повечето от тях загивали на място, а тези, които оцелявали се връщали на моста и повтаряли. Мостът се превърнал в истински „убиец на четериноги”.

Къче на Овъртоун

За десет години на моста се самоубили няколко стотици кучета. Всички те скачали от един и същ парапет и никой не можел да си обясни, какво ги карало да се хвърлят в дълбоката пропаст. Да разплетат мистерията се опитвали много зоолози, ветеринари и други най-различни специалисти. Не след дълго се установило стигнали до следния извод – под моста живели видри и плъхове. Ловджийският инстинкт карал кучетата да се хвърлят срещу плячката и така губели живота си. Но има и друга версия на случилото се – според хората, мостът се намирал на границата между живота и смъртта. Усещайки паранормалната енергия, кучетата се спускали към нея и загивали заради прекомерното си любопитство.

 Овъртоун

4. Градът-призрак Сан Жи

Тайван

Превъзходния курорт разположен на морския бряг бил построен специално за местните богаташи. Специално за тези, на които им писнало от скучното ежедневие, били изградени къщи във футуристичен стил с кръгли стаи и извити стълби. Но още с започването на строителните работи се разбрало, че над Сан Жи тегне проклятие. Десетки работници починали при странни обстоятелства – чупели вратовете си, падали от високо(даже и да имали защитно въже), загивали от паднали кранове. Разказвали се сърцераздирателни истории за японския „лаген на смъртта”, който някога се намирал на това място. Местните жители вярвали, че в града са се заселили злите духове на загиналите.

Къщички в курорта Сан Жи

В края на 80-те години на ХХ век строителството било замразено. Инвеститорите чакали, че „космическите” апартаменти в Сан Жи ще намерят своите купувачи, но всички преговори се увенчали с провал. Суеверните тайванци разбрали за зловещите истории, разказвани за това място и отказали да инвестират парите си. В резултат на това курортът постепенно се превърнал в град-призрак. Тумбестите къщички опустели, прекрасните плажове обезлюдели, пътечките буренясали.

Останки от къщите

Властите дори искали да съборят прокълнатия курорт, но последвали множество протести, защото местните смятали, че щом разрушат къщите, призраците ще плъзнат по съседните села.

Призрачния пейзаж

5. Остров Повеля

Италия

За този миниатюрен остров, намиращ се близко до Венеция, се разказват много зловещи истории. През почти целия XIV век, по време на „черната смърт”, именно тук докарвали хората обявени за неизлечимо болни. Там била направена и „братска могила”, в която погребвали хиляди тела. Има версия, че телата не били заравяни, а изгаряни, поради което 50% от почвата на острова е от човешка пепел.

Обща могина на острова

Останки на легла

Но това е само началото на ужасите. През 1922 година на острова отворила врати психиатрична болница. Не след дълго всички пациенти започнали да се оплакват от жестоко главоболие и да твърдят, че клиниката буквално е претъпкана с духове. Това било добре дошло за главния лекар на клиниката, който с радост тъпчел полуделите с невролептици и провеждал опити над тях. На Повеля все още могат да се видят руините на изоставената клиника с решетки по прозорците, болничните легла и останките от медицинското оборудване. Тук се намира и камбанарията(сега вече фар), от която според легендата се е хвърлил полуделият лекар.

Малкият остров

6. Джатинга

Индия

Селото Джатинга разположено в планините на индийския щат Ассам отдавна получило прякора „гробище за птици”. Всяка година през август над долината се появяват огромни ята пернати, които с викове се хвърлят на земята. Масовите самоубийства продължават няколко дни. Някои от птиците умират, други , сякаш хипнотизирани, позволяват хората да ги взимат на ръце и да ги галят. Християните наричат този страшен феномен „ нощи на падащите птици” и се събират вечер край огъня да наблюдават нестихващия „птицепад”. Индийците приемат случващото се като божи дар.

Птица

Орнитолозите вече много години изучават феномена в Джатинга. Според една от версиите геофизическите аномалии в района отклоняват прелетните птици от курса им. Според други – пернатите попадат в мощни въздушни потоци, изнемощяват и вятъра лесно ги отнася към селото. Виждайки запалените огньове птиците се втурват към ярката светлина и умират.

Ято птици

7. Къщата на семейство Уинчестър

Калифорния

160 стаи, 40 стълби и една голяма тайна. Къщата представлява старинно имение в Сан Хосе, където живяла една стара полудяла вдовица и цяло семейство призраци. Всичко започнало, когато Сара Уинчестър наследила огромно състояние, след като загубила мъжа си, който бил собственик на голямата компания за оръжия Winchester. Не след дълго и се явил духът на покойника, който и съобщил неприятна новина – цялото семейство било прокълнато, защото състояние било натрупано от убийства, а загиналите от оръжията на компанията щели да търсят отмъщение. Имало само един начин да ги омилостивят – трябвало да започнат да стоят къща. Строителството не бивало да спира, защото ако ударите на чуковете утихнат – жената щяла да умре!

Днешният облик на имението

Още не следващия ден Сара се захванала за работа. Милионерката купила стар имот в Калифорния и веднага наела строители. В къщата започнали да се появяват нови стаи, коридори, балкони и тайни проходи. Етажите били осеяни с огромни стълби, които най-често не водели никъде – постепенно губещата разсъдъка си мис Уинчестър искала да заблуди преследващите я призраци. Къщата се уголемявала с всеки изминал ден. Строителството не спирало за повече от ден и продължило цели 38 години.

Спалнята на вдовицата Сара

Сега, в тази странна къща се провеждат туристически екскурзии. На туристите им е забранено да се отделят от групата, защото без водач, те лесно могат да попаднат в някой от капаните на призрачната къща.

Къщата на прокълнатото семейство

 

8. Приютът „Мери Кинг”

Единбург

Приютът „Мери Кинг” се състои от няколко мрачни средновековни улици, скрити под съвременен Единбург. Тези тесни улички се намират изцяло под земята и били отделени от останалата част на столицата на Шотландия с помощта на високи каменни стени.

Улица в Единбург
Историческите хроники съобщават, че през XVII век чумната епидемия щяла да затрие целия град. Улиците били затрупани с трупове. Всяка нощ се чувало скърцането на каруца, с която монасите извозвали телата извън града, където ги изгаряли. Това забавило разпространяването на епидемията, но не я спряло. Постепенно всички заразени били извозвани в определена за тази цел сграда. Хрониките разказват, че през 1645 година чумата заплашвала да унищожи цял квартал. Тогава, за да не се разпространи заразата из цял Единбург, съдията на града заповядал да оградят опасния район. Кварталът, приютил болните, бил нареченМери Кинг, на името на собственичката на голяма част от оградените сгради. Според официалната версия, преди да оградят квартала, жителите били изселени, но това звучи доста неправдоподобно имайки предвид, че стената е построена именно за да не пусне болните навън.
Картина на града през XVII век

След близо сто години след чумната епидемия жителите на Единбург се осмелили да съборят старите постройки в квартала и да започнат строителство на нови сгради, а тайните на миналия век останали погребани в подземията на града.
Макет на града

 

9. Върхът в планината Вашингтон

САЩ

Всъщност това място не е никак страшно и даже напротив е много красиво, но пък за сметка на това е адски опасно. Планината Вашингтон е разположена в северо-източната част на САЩ. Нека туристите не се успокояват с това, че височината на върха е само 1917 метра.

Обсерваторията

Истината е, че изкачването на този връх е също толкова рисковано, колкото и покоряването на Еверест. Работата е там, че скоростта на вятъра там е наистина много висока – рекордната скорост била измерена през месец април 1934 година, когато въздушния поток се движел с невероятната скорост 372 км/час.

Ледения замък

Зимата сградата на местната обсерватория замръзва и се превръща в истински леден дворец. Единствения начин работещите там да се спасят от зимната стихия е като заковат плътно вратите и прозорците на обсерваторията. Оборудването в сградата е конструирано така, че да издържа на ветрове със скорост до 500км/час. Тук често може да чуете предупреждението „Внимавай да не те издуха!“.

Върхът в планината Вашингтон през зимата

10. Опасната красота на пустинята Данакил

Етиопия

Пустинята Данакил в Етиопия е едно от най-негостоприемните места на Земята. Ландшафтът и е толкова необичаен, че повече прилича на друга планета. Това място е изумително красиво, но в същото време изключително опасно. Хора, жадни за силни усещания, идват тук за да видят необичайния пейзаж.

Да, това е пустиня

Можем да опишем пустинята Данакил само с няколко изречения – ужасни вулкани, парещ въздух, токсични газове и сярни езера. Заради неприятните си условия това местенце често е наричано „Ад на Земята“.
Пустинята в Етиопия

Работата е там, че именно тук, в тази огнена точка, огромната Аравийска тектонска плоча се разделя на две. Това грандиозното разделяне на огромните пластове под земята е създало две дъщерни плочи, които учените наричат Сомалийска и Нубийска. Тук вулканичната активност е много висока, а земетресенията са непрекъснати, защото по цялата дължина на разлома са се образували пукнатини, през които бълва лава направо от ядрото на планетата.

Приказен пейзаж

Въпреки красотата си, посетителите не трябва да забравят, че пустинята Данакил никак не е безопасна. Тя е изпълнена със странни картини и аромати. Пейзажът е изпъстрен с наситени цветове. Жегата е убийствена, а въздуха беден на кислород. Климатичните условия са изключително неблагоприятните и изтощителни, но въпреки това туристите се стремят да посетят тази пустиня. Много от тях споделят, че това е едно неописуемо място, което задължително трябва да се посети.

Сякаш на друга планета

Сярно езеро

следва продължение