Пица Luis XIII

Fast Food по света – Топ 10

Да, говорим за хамбургери, картофки и дюнери!

10. Пирожки (Полша)

Пирожки

Полски варени пирожки

Тези пирожки са по-скоро пелмени с картофено пюре. Това е едно изключително евтино, бързо и вкусно ястие, което даже е полезно, в сравнение с пържените химии, които сме свикнали да яден навън. Ястието идва още от древните славяни, като днес е едно от най-разпространените в Полша – както по градовете, така и по селата.

9. Суши (Япония)

Суши

Японско суши.

Това ястие е съчетание от ориз и разни морски продукти. Изключителната му популярност идва от 80-те години на миналия век, но в Южна Азия това е една много древна традиция за консервиране на рибата. Да, именно консервира. Всички знаем, че съвременната версия включва стотици варианти, но в древната рецепта рибата се нарязва на малки парченца, осолява се, увива се в ориз и се притиска с камък. След няколко месеца на млечно-киселинна ферментация рибата буквално се е консервирала и е била годна за употреба до една година.

8. Spring Rolls (Китай)

Spring Rolls

Китайски Spring Rolls.

Това е коренно древно-китайско ястие, придобило популярност в цяла Азия. Името идва от китайския празник на Пролетта  (Китайската Нова година). Някога те са символизирали богатството и благополучието, тъй като много напомнят златни кюлчета. По традиция spring roll-овете се приготвят от първите пролетни зеленчуци, увити в тънко оризово тесто, които се пържат на много силен огън. В днешно време за пълнеж се използват всевъзможни продукти.

7. Борито (Мексико)

Борито

Мексиканско борито.

Традиционна мексиканска закуска, която се приготвя от мека зърнеста пита (тортила), в която се увиват разнообразни продукти, като кайма, боб, ориз, домати, авокадо и кашкавал. За сос най-често се използва сметана или доматено пюре.

6. Риба с чипс (Великобритания)

Риба и чипс

Английска риба с чипс.

Риба, опържена във фритюрник, сервирана с пържрни картофки или чипс – това е едно неофициално, но изключително популярно ястие в Англия, въпреки че здравословния начин на живот постепенно го измества. Оригиналната рецепта включва треската като основен вид риба, но (познахте) в днешни дни се използват най-разнообразни видове. Единственото условие е рибата да е максимално прясна.

5. Кроасан (Франция)

Кроасан

Френски кроасан.

Тази познати на всички закуски се правят от обикновено тесто с мая и масло или от бутер-тесто във формата на полумесец. Впрочем истинските кроасани трябва да имат не по-малко от 82% мазнини! Могат да бъдат със или без пълнеж (сирене, кашкавал, сладко, крем и т.н.). Кроасанът дори е своеобразен символ на Франция.

4. Сувлаки (Гърция)

Сувлаки

Гръцки сувлаки.

Това не е нищо по-различно на вид от обикновените шишчета. Единствено рецептата за марината на свинското месо е малко по особена – натурален зехтин, риган, лимонов сок, сол и черен пипер. Пържат се задължително на жив огън или поне въглени, а се сервират върху гирос (нещо като питка за дюнер) и сос по желание.

3. Хамбургер (Гемания, САЩ и… Worldwide)

Хамбургер

Американски хамбургер.

Малко са хората, които да не са опитвали това ястие. Традиционно се състои от плоско пържено кюфте, сложено в срязана питка и ингредиенти по желание – лук, домати, кетчуп, майонеза, маруля, тиквички или каквото друго Ви хрумне. Интересното при хамбургера е името му: традиционно е прието за родината му да се смята Германия и нейния втори по величина град Хамбург (Hamburger), от където много хора впоследствие са емигрирали в САЩ, докато създателят му Луи Лессинг всъщност за първи път е сервирал това ястие в родния си град Ню Хейвън през далечната 1900г. Интересното е, че има и версия, при която се смята, че името идва от английските думи Ham (Свинско месо, шунка) и Burger (сандвич).

2. Пица (Италия)

Пица

Италианска пица.

Класика в жанра! Оригиналната италианска рецепта включва само кръгла пита, сирене (и то само моцарела) и домати. Това е едно от най-разпространените ястия в целия свят! Първите прототипи на пицата се срещат още в Древния Рим, когато някои ястия се сервирали върху хлебна пита. Чак през 1522 година, с появата на първите домати в Европа, пицата придобива своя настоящ образ.

1. Пържени картофки (Белгия)

Пържени картофки

Международни пържени картофки :).

Първата асоциация на няколко думи – бира, бърза закуска и вредни храни :). Въпреки всичко, това е една от най-разпространените храни в света и неразделна част от всяко едно съвременно заведение за бързо хранене – пържени в растително масло (олио) картофки.

[poll id=”12″]