Олимпийски игри 2012

Любопитни факти за Олимпийските игри 2012

Олимпийски игри 2012

Олимпийски игри 2012

Олимпийските игри 2012 в Лондон , започнаха с чупене на рекорди още преди официалното им откриване! Запознайте се с любопитни факти за предстоящото грандиозно събитие.

1. Лондон ще бъде първият в света град, който ще е домакин на Олимпийските игри за трети пореден път. Предишните игри са провеждани през 1908-ма и 1948-ма години.

2. Олимпийските игри през 2012г. ще бъдат едни от най-екологичните. Засадени около 500 000 нови дръвчета, 75% от постройките ще се използват за жилища след края на игрите, а участниците ще пътуват до стадиона с метро. По-голямата част от отпадъците ще бъде рециклирана, а тази част, която не може да се използва повторно, ще се използва да производство електроенергия.

3. Олимпийският стадион за игрите през 2012г. е с капацитет 80 000 места, но в същото време е и най-лекия стадион! За построяването му са използвани около 10 000 тона стомана, което го прави с около 75% по-лек от стадиона в Пекин, където се проведоха Олимпийските игри за последен път през 2008г.

4. Специално по случай Олимпийските игри, Mc’Donalds ще отвори най-големия си ресторант в света. Огромната сграда е на 2 етажа, с капацитет от 1500 места, а за обслужването ще се грижат 500 души. Освен това заведение, ще има още 3 ресторанта на веригата, които след 6 седмици ще бъдат разглобени, а мебелите им ще бъдат рециклирани за повторна употреба.

Официално лого на Олимпийските игри в Лондон

Официално лого на Олимпийските игри 2012 в Лондон

5. Символа на Олимпийските игри 2012 е дело на компания Wolff Olins, а стойността му е 400 000 британски лири. Той е бил доста критикуван, тъй като според много хора е напомнял на фашистката свастика. Освен това Иран заяви, че също е против логото, тъй като то много приличало на думата “Zion”, синоним на името Йерусалим.

6. Нудистите, обичащи да тичат голи по обществени места по време на големи събития, изобщо нямат да се толерират – предвидената глоба за тях е 20 000 британски лири. Причината за това не е някакъв каприз на британското население, а предотвратяване на реклама – много често тези “промоутъри” рисуват по телата си различни послания и символи на големи компании.7. Тази година, организаторите са с очаквания за изключително голяма активност и дори рекорден брой хора,  отразяващи събитието със снимки и текст в Twitter и Facebook. Само за сравнение, Олимпиадата в Пекин е била отразена в около 6 милиона twitt-a и около 100 милиона публикации във Facebook; тази година очакванията са съответно за 140 милиона в Twitter и над 900 милиона във Facebook.

Уенлок и Мандевил

Уенлок и Мандевил

8. Талисманите на Олимпийските игри трябва да вдъхновяващи за младото поколение, но този път според мнозина те са изключително страшни за децата. Това са еднооките герои Уенлок и Мандевил, “родени от последните капки стомана”. Организаторите са направили своя избор от многото различни предложения, включващи анимационен чайник, пухкави лъвове, гълъбите от площад Трафалгар и дори Биг Бен с ръце и крака.

9. За Лондонските Олимпийски игри ще бъдат изработени 4700 медала. Те ще останат в историята като най тежките Олимпийски медали, тъй като теглото на някои достига до 400 грама.

10. До края на юни месец вече бяха продадени 7 милиона или общо 80% от всичките предвидени билети. Най-скъпите билети за церемонията по откриването на Олимпийските игри 2012 достигат стойност над 2000 британски лири, а най-евтините билети са около 20 британски  лири. Дори и да не сте успели да си купите билет, а сте в Лондон, все пак ще имате възможността да наблюдавате някои видове спорт, като колоездене, триатлон, маратон и спортно ходене.