Арабски жребец

Любопитни факти за конете

Арабски жребец

Чистокръвен Арабски кон

1. Конете, които и до ден днешен все още ни изглеждат като диви (например дивите мустанги), всъщност са произлезли от домашните коне. Те са се появили в Америка в резултат на внасянето им там от Испания, още през 16 век. Истински диви коне са тези, които са весени от Азия.

2. Предшественика на конете, всъщност едно доста дребно за времето си динозавърче, наречено “гиракотерия”. То е било високо само 14 сантиметра и е тежало 5 кг. За разлика от съвременните коне, то е имало по 4 пръска на предните копита и по 3 на задните.

3. В Австралия няма открито нито едно изкопаемо на кон. Те са докарани там през 18 век.

4. Преди да бъдат опитомени (4000 години преди новата ера) в Близкия и Далечния изток, конете са били основен обект на лов заради месото си и кожата.

5. След като хората са почнали да опитомяват тези благородни животни, в много индо-европейски страни те са били принасяни в жертва на езичните богове. А на Кавказ това се практикува и в днешни дни.

6. Зъбите на конете наистина са изключително точен признак за възрастта им и здравословното им състояние.

7. Повечето коне живеят 25-30 години. Най-старият кон е “Старият Били” от Англия, който е доживял до дълбока старост – цели 64 години. (Ако се сравнява възрастта на конете с човешката, то 1-вата на кон е равна 12 човешки, 2-рата на кон е равна на още 7 човешки, а следващите няколко години се равняват на 2.6 човешки всяка. Т.е. Стария Били е доживял до 174 човешки години!)

8. При конете са добре развити и петте основни рецептора – вкус, мирис, зрение, слух и чувствителност към допир.

9. Очите при конете са едни от най-големите в животинския свят. Те са способно да се движат независимо едно от друго (като при хамелеоните), осигурявайки им детайлно панорамно зрение. Също така, те възприемат цветовете като хората, което е изключително рядко явление при животните.

10. Обонянието на конте е развито на много високо ниво – те са способни усетят дали ездача им е нервен или спокоен, а пиян човек надушват от голямо разстояние. При миризма на кръв, конят буквално може да полудее.

11. В света има над 160 различни породи коне. Най-чистата и благородна порода е арабската – най-скъпата порода.

12. Персийците са били известни като най-добрите ездачи на света. Именно на конете те дължат господството си в Изтока. Това е един от най-важните им символи.

13. Богинята на плодородието, Деметра, е била изобразявана с глава на черна кобила.

14. Индусите са сравнявали конете с космоса, а белите са били смятани за превъплъщение на Вишна.

15. В литературата конете също са символ на красотата, а дори и на сексуалните способности (“жребец”).

16. Разумът и стадният характер на конете също е развит на високо ниво. Има немалко случаи, в които при пожар, конете са отваряли собствените и на другите коне врати, за да ги освободят.

17. Конете са способни да различават емоциите в човешкия глас.

18. Сънят на конете се състои само от 2 фази – SWS (кратък дълбок сън) и REM (бързо движение за очите). Конете имат уникалната способност да спят прави, като намерено блокират сухожилията на крайниците си, за да не паднат.

19. Освен емоциите, конете са много чувствителни и на тема музика – много харесват спокойна или весела инструментална музика, но при рок или по-агресивна музика полудяват.

20. Копитата на конете всъщност са изключително чувствителни, а имат и едно много интересно предназначение – когато конят стъпва на копитото си, но от вътрешната страна то притиска кръвоносните им съдове. Благодарение на това, кръвта им се връща нагоре към основната кръвоносна система, т.е. копитата донякъде улесняват работата на сърцето!

21. Майката на новороденото е изцяло концентрирана върху отглеждането му, но когато става въпрос за защита, то тогава се включва бащата, братята и се сестрите, а понякога и другите мъжкари от стадото.

22. Срещат стада на диви коне, където лидерът всъщност е кобила.

23. Конете имат изключително силни мускули около стомаха. Те дори са толкова силни, че по-скоро ще се разкъсат, отколкото ще позволят на коня да повърне храна.

24. Думата “хипопотам” означава “речен кон”, независимо, че те принадлежат по-скоро към прасетата, отколкото към конете.

25. В някои щати в САЩ има редица изключително глупави закони, свързани с конете. Например, на неомъжените девойки им е забранено да яздят кон в неделя, а пък на женените мъже не им е позволено да се казват на кон без жена си. Изключения се правят само за семейства, които имат сключен  брак повече от 1 година.