Australian Road Train

Най-гигантските машинарии – Топ-10 (Голям и Тежък)

До къде може да стигне човешкото въображение? Ами май няма такъв предел! Обаче, за големите проекти се изискват и големи машинарии. Вижте десетте най-гигантски метални чудовища на всички времена… или поне засега.

Най-голямата копаеща машина

Най-голямата копаеща машина

Най-голямата копаеща машина – за да пресече пътното платно без да го повреди, то е покрито с около 1м импровизиран мост от дърво и земя.

Безспорно, това е най-голямата копаеща машина в историята! Създаден е в завода в Круп за 5г. Въпреки че в мините по-принцип не се използват самоходни машини, за тази са пресметнали, че ще бъде по-добре тя самата да се движи, отколкото да я пренасят на части. А затова си има и причина: тази машинария е с височина 95 метра и дължина 215 метра (колкото 2 футболни игрища), а тежи 45 500 тона – горе-долу колкото биха тежали всички джипове, наредени на 160 километрова магистрала… За построяването и са похарчени $100 млн.

Най-голямата пробиваща машина

 

Най-голямата пробиваща машина

Най-голямата пробиваща машина – Strata 950

 

 

 


Това е 40-тонната Strata 950, използвана при спасяването на миньорите, затрупани в Чили за цели 2 месеца, в резултат на срутване на мината за добив на мед. Машината е успяла да пробие дупка с дълбочина цели 700 метра и широчина около 50 см, през която са извадени 33-мата миньори. След приключване на работа, са потрябвали общо 42 камиона, за да бъде превозена машината.

Най-тежкият самолет

АН-255 Мрия

АН-255 Мрия с космически кораб Буран!

АН-255 Мрия – това е стратегически товарен самолет, който е проектиран и построен още по времето на Съветския Съюз в Авиационния научно-технически комплекс Антонов. И до ден днешен Ан-255 остава най-тежкия товарен самолет на света. Използван е за превозване на космическия модул “Буран” (руския “Шатъл”). И до ден самолетът е в пълна “бойна” готовност да изпълнява особено тежки поръчки, но за съжаление е останал само един брой с разрешение за полет.

Най-големият булдозер

D575A-3SD

Най-големия булдозер

Тук поговорката “Колкото повече, толкова по-добре” важи с пълна сила! D575A-3SD е най-големия в света булдозер, готов да избута каквото и да е от пътя си. Дело на японската компания Komatsu, булдозера е с височина 4.5 метра, дължина 12, широчина 6 метра и с право може да бъде наречен “Кралят на булдозерите”.

Най-големият камион

Най-големия камион

Чудовищния Liebherr T282B

Ако АН-255 е господарят на въздуха, то Liebherr T 282B е пълноправния господар на земята! Този миньорски гигант е създаден още през 2004г,., но и до ден днешен е най-голямото транспортно средство с гуми. А характеристиките му са наистина чудовищни: товароподемност 360 тона, които може да засили до 64 км/ч! За да се движи този монстър, той е снабден с дизелов агрегат с мощност от 2723 киловата (колкото месечното потребление на около 300 домакинства за месец), който осигурява ток за двата гигантски електромотора. По този начин, T 282 държи рекорда и за най-големия електрически камион. При стойност от $13 милиона, се създават и продават само 75 броя годишно.

Най-големият мотор

Dream Big

Огромния мотор Dream Big

На хората, които за първи път в живота си виждат творението на Грег Дънхъм, често им се струва, че просто са се смалили…  Причината е, че просто виждат най-огромния мотор на планетата, за което съобщава и Кинигата на Гинес. Моторът е висок 4.5 метра, дълъг 7.5 метра и тежи 3 тона. За създаването му, Грег (който между другото е собственик на салон за красота) е похарчил към $300 000 и 3 години от живота си.

Управлението се извършва от “шофьорска кабина”, разположена под кормилото. Интересното в случая, е че моторът е създаден в следствие на спор с приятели, а в спора се ражда не само истина, но вече и мотори :).

Най-големият ускорител на частици

Големия адронен колайдер

Големия адронен колайдер в Церн

Може би всички вече са чували за Голения андронен колайдер в Церн? Ами да, това е най-големия в света ускорител на частици. Ако все пак не знаете за него, ето малко любопитни факти за него: създаден е за проверка на много научни теори, в това число за “The Big Bang Theory” (не сериала, а за създаването на света); построен е под ръководството на над 10 000 учени от над 100 държави, с подкрепата на стотици университети и лаборатории. А и много теории вече са потвърдени. Явно е хубаво и важно да се намерят отговорите на тези въпроси, вместо да се помисли за изхранването на населението…

Най-гигантският механичен паяк

La Machine

Най-големия механичен паяк от La Machine

Съмнителна е ползата от тази гигантска буболечка, освен може би някой научно-фантастичен филм… Всъщност, направен е по повод избирането на Ливърпул за европейска столица и явно са им трябвали повече крака, за да подскачат :). Както и да е, явно 15-метровото създание на фирма La Machine е много важно за местните жители.

Най-голямата прахосмукачка

Най-голямата прахосмукачка

Най-голямата прахосмукачка “Кралица Холандия”

“Кралица Холандия” получава това име още през 1998г. Добре де, това не е точно прахосмукачка, но работи на същия принцип. Като за кораб не е от най-големите (широчина 6 метра и дължина 115 метра), но пък има най-големия кош за товарене. Подобни кораби за използвани за изграждането на Палм Джумейра в Дубай.

Най-големия конвейер

Най-големия конвейер

Най-големия конвейер, сравнен с вагон

Най-големия конвейер Klettwitz-Nord

Klettwitz-Nord

 

Пълното му име е “Товарен конвейер F60 в Lichterfelde” и е построен в Източна Германия от компания VEB TAKRAF Lauchhammer… Както и на Вас, предполагам, и на мен това нищо не ми говори, но пък другите цифри за внушителни: дължина 502 метра, широчина около 202 метра, височина 80 метра и тегло 11 000 тона. Не напразно го наричат “Легналата Айфелова кула”… Една от причините е, че отдавна вече не е в експлоатация и е просто един метален монумент – работил е само 13 месеца в Klettwitz-Nord.

 

Също така, много мислех, дали ще бъде удачно да включа и още няколко машини, но ако почвам да изброявам всичките, този блог ще ми е тесен :). Затова реших да сложа директно няколко снимки с още няколко кандидата за “Голям и Тежък” 🙂

Подводница от клас Тайфун

Подводница от клас Тайфун

Airbus A380

Най-големият пътнически самолет

 

Knock Nevis

Най-големия товарен кораб

NASA Crawler Transporter

Транспортната площадка на NASA

Australian Road Train

Шосейните влакове в Австралия (до 10 ремаркета!)

 

Liebherr Mining Excavator

Най-големият копач от Liebherr