Windows 8 Metro Interface

Windows 8 – почти готов!

Windows 8 Metro Interface

Новият облик на Windows 8 – Metro Interface

Нямаше как да подмина това видео в блога ми за Любопитни факти. Особено след като Widnows 7 се оказа една доста успешна платформа и с удоволствие признавам, че е изключително удобна. Новата система, обаче, има по-различна ориентация и приложение. От Microsoft обещават, че новия Windows ще позволи персоналните компютри и мобилните устройства (смартфони, таблети, лаптопи) да се “слеят” още повече… Е, слеят е може би малко пресилено, но имат съвсем ясното намерение да превърнат новата платформа мулти-функционална и тя работи еднакво добре както на PC, така и на всички останали мобилни устройства с ARM процесори.

Тук може да отбележим и явното им тясно сътрудничество с Nvidia и тяхното ново поколение мобилни процесори Tegra 3, които сериозно претендират да завладеят този дял.

Една от основните иновации в Windows 8 е новия Metro интерфейс, който обещава да бъде еднакво удобен работа както с touch screen, така и с мишка и клавиатура. Естествено ще има и много-много хора (+ мен), на които тази иновация няма особено много да им допадне, поради което винаги ще може да превключат на добре познатия ни десктоп. Защо имам такова мнение за интерфейса ли? Ами прост пример е Windows Media Center – изглежда добре, работи красиво, ама не познавам много хора които да го ползват.

Може би малко пресилвам нещата, защото все пак основната му концепция е да бъде полезен при използването с мобилни устройства, особено такива със сензорен дисплей.

Друга интересна новина покрай новата операционна система е създаването на Windows Store (аналог на познатите ни вече Android Store, Google Store и др.), където производителите и разработчиците ще могат да предлагат своите приложения.

Определено Windows 8 предизвиква бурен интерес, имайки в предвид това, че Microsoft из основи преосмисля концепцията за използване на компютъра. Както казва каката “Има още много нови изненади” и се надявам наистина това да е така. И аз няма да се спирам на всичко подробно – има си време за всичко 😉

Ladies and Gentlemen, let me introduce you:  (“Ta-daaaa…”)