Парите не растат по дърветата…дали?

Сигурно сте чували израза „Парите не растат по дърветата”. Е, май са ви лъгали през цялото време.

Many trees

 Many trees

В Англия си имат свои дървета с пари. Това са огромни вековни дъбове, които приличат повече на праисторически животни, отколкото на истински дървета, защото цялата им кора е покрита със сребърни и бронзови монети, наподобяващи люспи на гущер. Те се срещат в няколко местности около Шотландия и Уелс. С помощта на местен „екскурзовод” можете да видите тези невероятни дървета в графствата Кумбрия и Северен Йоркшир, в националния парк Пийк Дистрикт и в Шотландското плато.

 Many trees

Many trees

Many trees

Традицията да се забиват монети в стъблата на дърветата се е появила още по време на друидите от племената келти и брити, които изповядвали езическа религия и живели по тези земи от VIII век преди новата ера до V век след новата ера.

Many trees

Many trees

Many trees

През вековете хората са почитали и боготворели могъщите дъбове, които смятали за душите на гората и молели от тях благословия, тъй като религията им се основавала на идеята за съществуването на дървото на живота (лат. Arbor mundi), даващо живот на всичко по света. Като дар от своя страна хората забивали монети в кората на дърветата. Смятало се, че ако монетата не падне от дървото, то то е приело дара и ще даде благословията си. Някои от хората забивали даже по няколко монети с надеждата, че по този начин увеличават шансовете си за успех. Даже в кралските архиви на Шотландия може да се прочете следното: През 1877 година кралицата на Обединено Кралство Великобритания и Ирландия Виктория целенасочено посети Шотландското плато за да види и да се запознае с историята на уникалните „люспести” дъбове.

Many trees

Many trees

Many trees

Many trees

 

Монетите, забити в кората на дърветата, несъмнено имат висока нумизматична стойност – най-старите образци са от VIII век, а най-младите от началото на XX век. За съжаление или за щастие, тяхното изваждане не невъзможно, тъй като монетите дълбоко и здраво са враснали е дървото и повечето от тях са се превърнали в истински дървесни „люспи” ( все пак хората са се старали да забият монетите така, че те никога да не паднат, а не за да могат да бъдат извадени след стотици години).

Many trees

Many trees

Many trees

 

Възможно е тези дървета да са се появили просто за късмет или пък хората са вярвали, че забивайки една монета, те всъщност я „засаждат” и дървото ще им върне два пъти повече пари.

Many trees

Many trees

А може би хората са нямали къде да похарчат парите си?

Many trees

Many trees

 

Може би щеше да е по-добре, ако хората събираха тези пари за черни дни?

Many trees

Many trees

 

От близо може да ви се стори, че монетите са се „слели” с дърветата, но това е само резултат от местния климат върху метала.

Many trees

Many trees

Мислите, че на бюрото ви стои истинско дърво на парите(Crassula arborescens)? А какво ще кажете тогава за тези?

Many trees

 

Много хора смятат, че забиването на монети в дъбовете не е свързано само с увеличаване на богатството си…

Many trees

 

Смята се, че колкото монети забиеш в дървото, толкова и деца ще имаш в бъдеще.

Many trees

 

Ако някога отидете в Кумбрия задължително посетете и прохода Киркстоун в Ембълсайд. Там има много невероятни водопади и още едно дърво с пари.

Many trees

 

Заради своя невероятен пейзаж Dovedale ежегодно се посещава от милиони туристи. А ако сте тръгнали натам за да видите дърветата с пари, то не забравяйте да посетите и красивите пещерите.

Many trees

 

Окръг Тисдейле най-студеното място, където се среща дървото на парите. Долината се намира на източната страна на Панонските гори. Климатът е субарктичен и през юли там често вали сняг.

Many trees

Всичко тук е толкова потайно, че ако Еркюл Пуаро беше жив сега, то той сигурно много би се заинтересувал от тези тайнствени хора, които са създали странните дървета. Първо на първо всички те са живеели близко до водопади и второ на второ тези хора са родом от Северна Англия. Ако съществуваше и една хубава история за убийство на това място, то това щеше да е една чудеса предпоставка за написването на роман в стил Агата Кристи.

Many trees

 

Ако смятате, че парите могат да направят всичко, то не мислите ли, че не е лъжа че и с парите може да се направи всичко?

Many trees

 

Каквато и да е причината хората да забиват монети в дъбовете, то ми се иска да вярвам, че желанията им са се изпълнили.

Many trees

Many trees

Many trees