Ден на Космонавтиката (12 април)

Преди 50 години, на 12 април, съветския космонавт Юрий Гагарин с кораба “Восток 1” обикаля Земята. Това е първият пилотиран от човек космически полет, който продължава 108 минути.

Космическият кораб „Восток 1“ с космонавт на борда стартира на 12 април 1961 г. в 6 часа 7 минути по Гринуич (9 часа 7 минути московско време). Юрий Гагарин прави една обиколка около Земята.

Позивната в полета: „Кедър“.

На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути.

 

 Юрий Гагарин (Летец-космонавт на СССР, Герой на Съветския Съюз)

 

Юрий Алексеевич Гагарин

(9 март 1934г. – 27 март 1968г.) е първият човек в историята на човечеството, който лети в космоса.

Първите години от живота си изкарва в село Клушино където са и родителите му: бащата Алексей Иванович Гагарин (1902-1973) и майката Анна Тимофеевна Матвеева (1903-1984). В детските си години е най-обикновено момче, което с нищо не се отличава от връстниците си. Помага според силите си на родителите, участва във всички детски игри. Завършва основно образовние в Клушино.

Образование и първи стъпки в авиацията.

В 1945 г семейството се заселва в Гжатск (сега Гагарин), Смоленска област. Там в 1949 г. завършва Гжатското непълно средно училище. През есента продължава образованието си в Люберецкото професионално училище. През декември е приет във ВЛКСМ (комунистичека младежка организация в бившия СССР). В 1951 г. завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик. През август 1951 г. Гагарин се записва в Саратовския индустриален техникум. Занимава се със спорт. Именно в тия години се увлича от авиацията и на 25 октомври 1954 г. посещава за пръв път Саратовския аероклуб. През юни 1955 г. завършва с отличие Саратовския техникум. През юли извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. На 10 октомври завършва обучението си в Саратовския аероклуб. На 3 август 1955 г. саратовският областен вестник “Младежка заря” публикува статия “Ден на летището” в която се споменава името на Гагарин. “Първата похвала в печата значи много в живота на човека” – пише след време Юрий Алексеевич.

Военна служба. В Чкаловското училище.

От 27 октомври 1955 г. отбива военната си служба. Изпратен е в първо Чкаловско военноавиационно училище “Климент Ворошилов” в град Оренбург в което се подготвят летци. Завършва обучението си в него на 25 октомври 1957 г., а след 2 дни сключва брак с Валентина Ивановна Горячева.

Пилот на свръхзвуков изтребител.

В края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети в условията на полярните дни и нощи. Обича да лети. На 9 декември подава молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.

Космонавт #1 на планетата.

На 3 март 1960 г. със заповед на главнокомандващия ВВС Константин Вершинин е зачислен в групата на космонавтите. На 11 март започва тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма различна от останалите. Четири месеца преди полета за всички е ясно, че ще полети именно той. Първият космонавт трябва да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия — КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание избира Гагарин. На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб “Восток” с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята, а тези 108 минути са звездни в неговия живот. След 2 дни е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора дошли да го видят.

Живот след полета.

От 23 май 1961 г. е командир на отряда космонавти. През есента на 1961 г. постъпва във военновъздушната академия “Николай Едуардович Жуковски” за да получи висше образование. На 20 декември 1963 г. е назначен за заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти. Започва отново да лети през 1963 г. От лятото на 1966 г. се подготвя за нов космически полет. През тия години СССР започва своя лунна програма. Един от подготвящите се за полет до Луната е и Гагарин. Първият изпитателен полет в пилотиран вариант е планиран за април 1967 г. За него се подготвят Владимир Комаров и Юрий Гагрин. Решено е с кораба да лети Комаров за да не се рискува живота на Гагарин. Всеизвестно е как завършва полетът на Союз-1. На траурния митинг в памет на загиналия Комаров, Гагарин обещава че космонавтите ще научат Союз да лети. В края на краищата така и става. Союз лети и до днес.

1968 г. е последна в неговия живот. На 17 февруари той защитава дипломната си работа в Академия “Жуковски”. Продължава подготовката си за нови полети в космоса. Много трудно получава разрешение за самостоятелно пилотиране на самолет. На 27 март 1968 г. е неговият пръв полет. И последен. След 3 дни светът се прощава със своя герой. На траурния митинг Президентът на Академията на науките на СССР М. Келдиш заявява: “Подвигът на Гагарин е огромен принос в науката. Той откри нова епоха в историята на човечеството — начало на полетите на човека в космоса, път към междупланетни експедиции…”

Трагична смърт.

Според разсекретени докумепилотска грешка е причинила смъртта на Юрий Гагарин.

По време на тренировъчен полет самолет УТИ МиГ-15, с Гагарин и неговият инструктор полковник Серьогин на борда, се разбива на 27 март 1968 година в 10:31 сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Според проведеното следствие, самолетът най-вероятно се е разбил след рязка маневра, направена, за да се избегне удар с метеорологичен балон. Друга причина може да е опит от страна на космонавта да избегне навлизане в облак.