Първият летящ автомобил – вече с лиценз “земя-въздух”

Първият летящ автомобил с лицензПървият летящ автомобил получи разрешение да се движи по пътищата. След като миналата година машината бе одобрена от американската авиационна администрация, от няколко дни колата-самолет може да се движи свободно и по магистралите в САЩ

Мечтата на човечеството за универсалното превозно средство е почти постигната. Автомобилът комбинира маневреността на конвенционалната кола и съвършенството на самолета. За първи път “Транзишън” полетя на 9 март 2009 година.

Максималната скорост на всъдехода е близо 200 километра в час. За да излети, има нужда от половин километров прав участък. Засега колата може да издигне двама пасажери и багаж с общо тегло до 200 килограма. Движи се с безоловен бензин.

В прибрано състояние автомобилът е широк малко над 2 метра и е дълъг около 5. При полет обаче “Транзишън” има размах на крилете 8 метра. Преминаването от режим автомобил в режим самолет е само 30 секунди.

Колата-самолет се предлага за 250 хиляди долара. От компанията производител вече провеждат 20-дневни курсове за управление. Официално всъдеходът ще се появи на пазара през следващата година.

Първият летящ автомобил
Първият летящ автомобил