Най-скъпите жилища – Топ 10

“Прекрасно е да живееш… а да живееш прекрасно е още по-добре” – тази стара руска поговорка придобива нов смисъл, ако разгледаме най-скъпите къщи и апартаменти на света. Важно е да отбележа, че става въпрос само за лични лични жилища, предназначени за самостоятелно живеене. Е, може би още и на роднините. И на прислугата.  И на шофьора. И на градинаря. Спирам, вижте сами за какво става въпрос:

10. Замъкът на Граф Дракула

Оценен е само на $80 млн.
Замъкът на Граф Дракула е оценен само на $80 млн.

От 1980г. замъкът представлява музей на най-известния вампир. Собственост на някой и херцог Домоник, замъкът е оценен на $80 млн. Има цели 57 стаи и 17 спални, обзаведени с автентични старинни мебели.

9. Updown Court

Англия, $116млн.

Англия, $116млн.

Тази къщичка се намира във Великобритания и струва само $116 млн. Има 103 стаи, боулинг зала и домашно кино, но в истински размер (а не малка плазма с няколко колонки). До самата къща пък има цели 3 басейна и поле за игра на скуош.

8. Maison de l’Amitie

САЩ, Флорида, $125 млн.

САЩ, Флорида, $125 млн.

Това е една от къщите на Доналд Тръмп. Къщата на стойност $125 млн. е разположена на 7км² Палм-Бийч, Флорида. Има тенис корт, 8 вани, 15 стаи и, за да има къде да настани гостите, още и допълнителни къщи за тях. И това е само началото на списъка…

7. Fleur de Lys

Франция, $125 млн.

Франция, $125 млн.

Всъщност, цената от $125 млн. е минималната, на която е оценена къщата. Крайна такава няма посочена, но  15-те стаи са облицовани с изключително скъп френски варовик, а пък интериора – с 24-каратово злато.

 

6. Ранчото Hala

Ранчо Hala

Ранчо Hala, $135 млн.

Собственик на това ранчо е арабският принц Бандар бен Султан бен Абдулазис. Както виждате, името му компенсира краткостта на името на ранчото.  Ето какво е необходимо, за да се чувства един принц като у дома: 15 спални, 27 бани, басейн, ски-писта, автономна електроцентрала. Общо някакви си $135 млн. 27 бани – май затова им викат чистокръвни принцове 🙂 .

5. Имотът на Аарон Спелинг

Имотът на Аарон Спелинг

Имотът на Аарон Спелинг, $150 млн.

Имотът е построен през 1991г. Разположен е на 5,2 км² и е на стойност $150 млн. Стандартно обзавеждане за цената си: 12 спални, басейн, тенис-корт, боулинг зала и бонус – ледена пързалка.

4. Пентхаус в Лондон

Лондон, Великобритания

Пентхаус в Лондон, над $160 млн.

От 2010г. сградите са в ремонт. Предварителната оценка показва, че след приключване на ремонта, пазарната цена на имота може да достигне над $160 млн.

3. Викторианската вила на Елена Франчук

Скромна вила на обикновена дъщеря на президент

Дъщеря на украински президент + Лондон = $161 млн.

Този скромен имот на дъщерята на украинския президент Елена Франчук е оценен на $161 млн. Бедното момиче на бедния народ се тесни на 5 етажа с 10 спални, само с един басейн, домашен кинотеатър, фитнес зала и сауна.

2. Къщата на Уилям Рандолф Хърст

Къщата на Уилям Рандолф Хърст

Къщата на Уилям Рандолф Хърст, $165 млн.

“Приказна гледка отвън, най-доброто обзавеждане отвътре, допълнени с 3 басейна, 29 спални, кинотеатър и дискотека – всичко това само за $165 млн.!”, е казал г-н Хърст на търга, организиран през 2007г. Но, за негово съжаление, никой не пожела да купи имота му на тази промоция.

1. Аntilla

 Уникален дизайн и конструкция

Уникален дизайн и конструкция в Мумбай, на стойност $1млрд.

Това бижу е на стойност $1.000.000.000 (не можах да се сдържа и да не напиша всичките нули) и се намира в Индия. Принадлежи на един от най-богатите хора на планетата – Мукеш Амбани. Уникалният дизайн на конструкцията с дължина 173 метра включва 27 етажа, санаториум и гараж за 150 коли. Май все пак са го преметнали горкия Мукеш, тъй като официално той притежава 168 коли… Къде ли ги държи останали 18?..