AMD FX Bulldozer – пореден рекорд на Гинес

Овърклок постижението е регистрирано при специални лабораторни условия, но според екипа, който го е направил, новите AMD FX-Series процесори, базирани на архитектурата Bulldozer, ще могат да се клокват спокойно до “доста над 5 GHz” и с добро въздушно или евтино водно охлаждане.

Отлагането на дебюта на очакваните с интерес от РС ентусиасти и овърклокъри процесори от новата Bulldozer-базирана FX-серия на AMD разочарова мнозина и предизвика редица слухове, според някои от които причината е в проблеми с производителността на въпросните CPU чипове. Днес обаче от компанията официално опровергаха това – все още необявеният официално 8-ядрен настолен AMD FX Bulldozer е процесорът с най-висока честота в света.

AMD FX, който предстои да бъде пуснат на пазара в четвъртото тримесечие на 2011 г., постигна чрез овърклок върхова скорост от 8,429 GHz, чупейки предишния рекорд от 8,308 GHz. Това постижение бе осъществено на 31 август в Остин, Тексас, от “Отбора AMD FX” – група елитни специалисти в овърклока, работещи заедно с технологични експерти на AMD, които също ще бъдат споменати в Световните рекорди на Гинес.


Всички FX-брандирани продукти, вкл. очакваните наскоро на пазара AMD FX чипове, ще предложат напълно отключени процесорни честотни множители за по-лесен овърклок от страна на PC ентусиастите. Те ще включват и ексклузивен AMD софтуер за фина настройка на системната производителност.

Рекордната процесорна скорост, криеща се в процесора AMD FX, ясно показва ръста на производителността при новата многоядрена архитектура AMD „Bulldozer‟, която е в основата както на този чип, така и на бъдещите AMD ускорени процесори“, каза Крис Клоран, корпоративен вицепрезидент и управител на Client Group, AMD.

Заедно с рекордните честоти, процесорът AMD FX ще предложи на РС ентусиастите екстремен многодисплеен гейминг, многозадачност и възможност за създаване на HD съдържание, допълниха от компанията.

С материалите на Technews & IDG