НАСА откри останките на изчезнал спътник

Американската космическа агенция НАСА откри останките на изпратен към Луната през 60-те години на миналия век космически апарат, съобщи сайтът на “Дискавъри ченъл”. Учените смятат, че това е изчезналият при снимки на тъмната част на естествения спътник на Земята Lunar Orbiter 2.
Съдбата на сателита е неизвестна от 11 октомври 1967 година, когато минава откъм тъмната страна на Луната, при което губи визуална и радиовръзка с центъра за управление на полета и повече не се обажда. Мисията на Lunar Orbiter 2 е да документира райони от лунната повърхност, за да се избере място, подходящо за кацане на космическите кораби от мисиите “Аполо” и Сървайвър”.

Преди да изчезне, сателитът изпраща на земята 609 снимки с висока резолюция и 208 кадъра със средна резолюция. Откриването на изчезналия спътник доказва качествата на най-новия апарат на НАСА, който проучва Луната – Lunar Reconnaissance Orbiter.

Наричаният накратко LRO спътник картографира повърхността на естествения спътник на Земята и на изпратена от него снимка са открити останките на неговия пра-прадядо. Към момента LRO е изпратил в НАСА 192 терабайта информация, като на 41 000 DVD-та са събрани направените от него снимки, данни и карти.

Едно от ключовите открития на апарата е най-студеното познато място във Вселената. В кратер близо до Северния полюс на Луната спътникът измерва температура от минус 415 градуса по Фаренхайт, което е приблизително -249 по Целзий.

Източник: Дневник.Бг