The Aztec Macuahuitl

Най-странните древни оръжия – Топ-10

Още в древността предците ни са прекарвали голяма част от времето си във войни, и то не просто с голи ръце, а с напълно цивилизовани оръжия. Какво да се прави – времената са били тежки, а силата е била най-лесното решение. Ето и малко любопитни факти за най-странните оръжие, които прадедите ни са използвали за целта:

10. Scissor (Римски гладиатор с 2 меча) (Ancient Roman Scissors)

Гладиаторски skissor

Модел на гладиатор “Scissor”

Scissor  е наименование както на типа гладиатор, така и за неговото специфично въоръжение. Думата “скисор” (scissor – “онзи, който реже”, “двойно режещ”) по-принцип се отнася за “ножици” и се е предполагало, че при гладиаторите това е бил специален двоен меч с една ръкохватка. От известните факти става ясно, че гладиатора е имал 2 отделни меча – един къс, боен, и въпросния скисор, който прилича по-скоро на кука. Скисорът е бил много лек, с дължина около 45 см, изключително здрав, а освен това, той е покривал цялата ръка до лакътя, благодарение на което, боеца е имал възможност лесно да блокира противниковите удари.

9. Макуатилът на маорите (The Aztec Macuahuitl)

The Aztec Macuahuitl

Оръжието на древните ацтеки – Macuahuitl

Всъщност, това е обикновена тояга (бухалка), която има остри шипове в краищата си. Това оръжие се е правило от изключително лека и здрава дървесина и било толкова ефективно, че с него можело да се отсече главата и на кон! Но дори пострадалия да е оцелявал след битката, по тялото му оставали изключително дълбоки белези.

8. Кпигна на воините от племето Азанда (The Azande Kpinga)

The Azande Kpinga

Специфично оръжие с 3 остриета.

Този меч-нож е с дължина до 56 см и е имал цели 3 отделни остриета и е бил най-важното оръжие за това древно и войнствено племе от Нубия (Африкански племена). Интересното е, че от 3-те остриета, най-важното е било това в основата – с формата на мъжки полов орган, то е било въплъщение на мъжката сила.

7. “Огънатите” мечове на Шаолин (Shaolin Hook Swords)

Shoalin Hook Swords

Това оръжие почти винаги е било основно за всеки воин от Шаолин. Впрочем, както и философията им, то е било изключително функционално: края на меча е огънат, за да може да захващат 2 меча или пък захващане на противниковия; предпазната ръкохватка е във формата на полумесец – за ефикасно блокиране на удари, но и за нанасяне на щети; ефесът (края на меча откъм ръкохватката) също е бил заострен и е помагал за атака в близък бой.

6. Свещената бухалка на маорите (The Maori Mere Club)

The Maori Mere Club

Свещеното оръжие на маорите.

Това е било универсално оръжие за всякакъв тип “разправии” и боеве. Това оръжие е било свещено за воините от островите на Нова Зеландия и се е правило от благородния нефрит. Освен това, маорите са давали имена на своите бухалки, като в последствие те са били предавани от поколение на поколение и дори се е смятало, че в бухалката живеят душите на техните собственици.

5. Индийският “Чаркам” (The Indian Chakram)

The Indian Chakram

Индийското оръжие – летящо “фризби”.

Това оръжие се мята подобно на фризби, само че не вертикално, а хоризонтално. Това смъртоносно оръжие е с диаметър около 30 см и е изключително остро – с лекота е могло да отсече някой крайник, че дори и главата на противника. Присъствало е във въоръжението само на индийските Сикхии от най-висок ранг.

4. Китайският “Чу-ко-ну” (The Chinese Chu Ko Nu)

Китайският арбалет-автомат

Китайският арбалет-автомат.

За този арбалет може да се каже, че направо си е древният прародител на автомата. Дървеният “пълнител” в горната част на арбалета е побирал до 10 стрели, а благодарение на лоста, презареждането е ставало за секунди. Даже като говорим за време – презареждането е било толкова бързо, че само 15 секунди са били достатъчни, за да се изстрелят всичките 10 стрели.

3. Японските “железни ръце” (The Japanese Tekko Kage)

Tekko Kage

Тези “железни ръце” са изключително добре балансирани.

Това японско оръжие си е буквално основата бащата на “железния човек”. Това оръжие било изключително многофункционално и се е използвало често от нинджите. Преди всичко, то е било предназначено за да се захващат противниковите щитове, за да може ги нападнат. Освен това, с тези “нокти” нинджите са могли да се катерят по дърветата или пък буквално да свалят кожата на противника. Покривайки ръката почти до лакътя, те също така са били изключително ефикасни при самоотбрана. Професионалните войници дори са сваляли своите противници от конете с помощта на това оръжие.

2. Индийският Катар (The Indian Katar)

Индийският катар

Острието на това оръжие се разтваря и става на цели 3 остриета.

За това древни индийско оръжие на съвременен език може да се каже, че ви дава ноктите на Wolverine (Върколакът от X-men), само че без силата им и здравината на адаманта. Това оръжие с едно острие всъщност крие голяма изненада за всеки противник – при натискане на специалната ръкохватка, острието се “разтроявало”, като това правело оръжието още по-смъртоносно. Освен това, още при вида на това оръжие и особено при разгъването на останалите 2 остриета, повечето противници изпитвали шокиращ страх и често просто се обръщали за да избягат.

1. Китайските “огнени пчели” (The Chinese Nest Of Bees)

Китайските огнени пчели.

Първото място е за най-смъртоносното оръжие – китайските огнени пчели, или както още се нарича – “плаващия огън”. Оръжието представлява дървен шестоъгълен контейнер, в който са подредени множество стрели-ракети. Да, именно ракети. Е, по-скоро мини-ракети. Но това е било изключително смъртоносно оръжие – обсегът му е бил по-голям от който и да е лък, а буквално за секунди от “гнездото” се изстрелвали цели 32 стрели, мигновено застигащи врага.

Chinese Nest Of Bees