Оптимизация на паметта в Windows 8

Ram MemoryЕто че MS реши да се заеме сериозно с тази част на Windows, която от много години куца сериозно.
Оптимизацията в новата ОС дава забележителен резултат при компютри, нетбуци и таблети с малък обем на физическата RAM

Microsoft е направила съществени промени в използването на паметта в Windows 8, за да могат потребителите да работят с повече приложения и файлове, дори когато имат малък обем RAM в компютъра. Оптимизацията е постигната с различни трикове. Един от тях е комбинирането на памет, пояснява програмният мениджър Бил Карагунис в блога Building Windows 8.


По принцип, приложенията за Windows могат да резервират множество „парчета” от системната памет (не само това, което им е необходимо в момента, но и за бъдещите нужди), като ги инициализират с едни и същи стойности. Колкото повече приложения правят това, толкова повече памет се използва.

Технологията за комбиниране на памет претърсва системната RAM за дублирано съдържание и оставя само едно копие. Ако дадено приложение се нуждае от тази освободена памет в бъдеще, Windows създава т.нар. „частно копие”. Подобен процес може да осигури от десетки до стотици мегабайти.

Значителен обем RAM памет консумират и Windows услугите. Когато отворите мениджъра на задачи (Task Manager) и кликнете на раздела „Services”, ще видите огромен брой услуги, които консумират памет. За да направи Windows 8 по-ефективна система по отношение на паметта, Microsoft е премахнала 13 различни услуги, променила е статуса на други от автоматичен на ръчен и е поставила някои услуги в режим “Start on Demand”, така че да не „ядат” памет още от самото начало.

Освен това Microsoft e консолидирала някои компоненти от ниско ниво, които са в Windows вече от 20 години. Целта е била те да имат по-малко влияние върху използването на паметта, отколкото ако останат индивидуални.

И накрая, Windows 8 по-интелигентно ще решава коя заделена памет да запази и коя да освободи. Например, антивирусните програми се нуждаят от повече памет, когато проверяват файлове отворени от други приложения. Обикновено това е еднократно заделена памет, която няма да е необходима отново на антивирусния софтуер. Windows 7 би могла да освободи тази RAM, ако има недостиг на памет, но подобен подход влошава производителността.

Windows 8 прилага различен подход – всяка програма има възможност да задели памет с „нисък приоритет”. Това е ясен сигнал за операционната система, че ако има недостиг на памет, Windows може да използва ресурсите с нисък приоритет, без да засегне останалата памет, необходима за поддържане на производителността на системата.


Оптимизирано използване на паметта от Windows 8 на компютър с 1 GB RAM


Използване на паметта от Windows 7 на компютър с 1 GB RAM

Като цяло, новата оптимизация трябва да осигури по-висока производителност както на компютри с повече памет, така и на такива само с 1 или 2 гигабайта. На нетбук, при едни и същи условия, Windows 7 използва 404 MB RAM, докато Windows 8 – само 281 MB, посочва Карагунис.

При таблети и други устройства с малко физическа RAM памет, ефектът от оптимизацията ще бъде още по-голям, твърди Карагунис. Колкото повече памет има едно устройство, толкова повече енергия от батерията консумира. Сега производителите на Windows 8 устройства ще могат да вграждат по-малко памет, като така удължават времето за автономна работа.

Източник: technews.bg