Лого на зоопарка в Питсбърг

Скрити послания и символи в логата на известни компании

“Доброто лого трябва да е красиво, лесно запомнящо се и разпознаваемо, а също и да предизвиква хубави емоции” – това е принципа на известния дизайнер Ло Минг Минг (Lo Min Ming), работил за известни брандове като Google, Microsoft и Yahoo. Но освен това, много дизайнери обичат да вплитат и свои скрити послания или фирмени идеи. Ето ви няколко известни лога, което вероятно ще преосмислите наново:

Питсбъргки зоопарк

Лого на зоопарка в Питсбърг

Създателите на логото успешно са включили изображения на животни в тяхното лого. Ако все още не успявате да ги различите – двете страни на дървото всъщност оформят глава на горила (отляво) и глава на лъвица (отдясно).

Toblerone

Шоколад Toblerone

Този шоколад се прави в столицата на Швейцария – Берн, известна още и като столицата на мечките. Според една от  старинните легенди, херцог Бертолд V-ти е решил да кръсти града на първия звяр, който срещне по време на лов. И този звяр бил именно мечка – Bär.

Създателите на шоколада много успешно успяха да включат този символ в логото си, както се вижда от снимката.

Sony Vaio

Логото на Sony Vaio

Както знаете, компанията SONY е един от най-големите производители на електроника. Логото на тяхното подразделение VaIO всъщност представлява комбинация от аналогов (вълни) и цифров (единици и нули) сигнали.

Toyota

Логото на Toyota

Едно от най-разпространените сравнение на логото на Тойота е с каубойска шапка. В действителност, логото на марката представлява ухо на игла с вдянат в нея конец – това е намек за миналото на компанията, която в началото е произвеждала тъкачни и шевни машини.

Освен това, съществува и мнение, според което от отделни части на лого се образува думата TOYOTA:

Скритото послание в логото на Toyota

 

Continental

Скрит символ на гума в логото на Continental

Много семпло и интересно е и логото на един от най-известните производители на гуми – Continental. Буквите C и O всъщност образуват гума, която сякаш е леко завъртяна и се вижда отстрани.

NBCNBC

Както се вижда от бялото пространство между червения и виолетовия цвят, лого на NBC образува паун – символ, с който канала изразява гордостта си да излъчва в ефир.

Le Tour de Frаnce
Le Tour de France

Логото на това знаменито френско състезание включва човек, който кара колело. Образува се от буквите “O”, “U” и “R”, както и жълтия кръг – официалния цвят на победителите.

LG
LG

Освен усмихнатото човече, логотипа на тази известна марка образува едноименния герой на играта PACMAN.

FedEx
FedEx

Това може би е едно от най-известните лога със скрито послание – стрелка, символизираща бързината на доставките. Образува се от пространството между буквите “E” и “X”.

Beats by Dr.Dre

Beats by Dr.Dre

В това известно лого на скъпата марка със съмнително качество, освен буквата “b”, ясно се вижда глава със слушалки. За разлика от качеството на продуктите, логото им наистина е забележително.

CISCO
Cisco

Еднa от първите компании, включилa в логото си двойно скрито послание. Правите черти над надписа могат да бъдат интерпретирани като известния мост Golden Gate Bridge, но също и като скала за измерване на честотата на радиовълните – все пак основният предмет на дейност на CISCO е комуникационно оборудване.

BMW
BMW

От години не е тайна, че логото на BMW няма нищо общо с авиационното минало на компанията – по-скоро това е една много удачна случайност. Приликата с перка на самолет всъщност идва от цветовете на знамето на Бавария.

Baskin RobbinsBaskin Robbins

Ако виждате цифрата 31 в средата на логото, то вече знаете колко точно продукта има тази марка.

amazon
amazon-logo

Поредното лого с двойна интерпретация – преди всичко, стрелката в долната част показва многообразието на предлаганите от Amazon продукти, т.е. всичко от A до Z. От другата страна, по този начин стрелката образува усмивка.

UniliverУниливер

Случайните на пръв поглед символи в буквата “U” всъщност са малки иконки, символизиращи огромното разнообразие от продукти, които произвежда компанията.

Очаквайте продължение.