Apple представи iPad2

На специална предконференция в Сан Франциско тази вечер Apple представи най-новия си продукт – подобрения таблет iPad2. Във видимо добро здраве изпълнителният директор на компанията Стив Джобс обяви дебюта на новия продукт. iPad2 ще се продава в САЩ от 11 март. От 25 март ще се появи в още 26 държави, като България не е сред тях. Цената му започва от 499 USD за 16-гигабайтовата WiFi версия.

Таблетът е с променен дизайн и двуядрен процесор Apple A5, който работи 5 пъти по-добре от предшественика си, и ще се предлага и в бяло. Предвидени са 2 камери – предна за видео разговори и задна за снимки. Вграден е жироскопът от iPhone и iPod Touch.

iPad2 е по-тънък от iPhone 4. Дебелината на устройството е намалена от 13.4 на 8.8 мм или с 33%. Новият таблет е оборудван и с HDMI конектор, който позволява показването на видео с резолюция до 1080р на домашния телевизор. Цената на конектора е 39 USD. Батерията на таблета може да издържи до месец в режим на готовност.

“За 9 месеца през 2010 г. сме продали над 15 млн. iPad-а, а Samsung има продадениедва 2 млн. таблета. Android Honeycomb има 100 приложения за таблети срещу 65 хил. в App Store”, сравни Стив Джобс постиженията на Apple с тази на конкуренцията. “Усещането за новия таблет е напълно различно”

Заедно с iPad2 Apple представи и новата iOS 4.3. Тя също ще се появи на 11 март. Потребителите на iPhone 4 ще могат да споделят интернет от мобилните оператори (3G) с лаптопи.

Аpple представи и нов, подобрен калъф за iPad2. Той събужда автоматично таблета при отваряне и го задържа с магнити. Калъфът ще се предлага в 2 варианта – полиуретанов и кожен, съответно на цена от 39 и 69 USD. Предвиден е в няколко цвята.

Стив Джобс завърши презентацията с думите, че таблетите са представители на епохата след персоналните компютри. “С тях трябва да се работи по-лесно, да бъдат по-интуитивни”.

Преди пресконференцията изтече информация от анонимен служител на Apple, че най-вероятно тази година ще има и iPad 3, чиито характеристики ще бъдат още по-интересни, но на пресконференцията не беше загатнато нищо такова.

iPad2
– Размери: 241.2 x 187.5 x 8.8 мм
– Тегло: 601 г. (613 г. за 3G версията)
– Дисплей: 9.7 инча, 1024 х 768 пиксела резолюция
– Цветове на корпуса: черен и бял
– Процесор: 1 гигахерцов двуядрен Apple A5
– Камери: задна, снимаща 720р HD видео, 5х дигитално приближаване; предна, снимаща видео с VGA резолюция при скорост 30 кадъра в секунда
– Батерия: до 10 часа в режим на работа
– Сензори: жироскоп, акселерометър, сензор за светлина
– Операционна система: iOS 4.3

Източник: Дневник.бг