Войник

Най-стресовата работа – Топ-10

Предстои една нелека година, като за някои тя ще бъде поне двойно по-трудна. Тук искам да Ви предоставя малко любопитни факти за най-стресиращите професии на света, като класацията е направена според резултатите на мъжкото списание M-Port. Те за жалост не включили още една професия – “оператор в телефонен център”, но ще се придържаме към техния списък :).

10. Таксиметров шофьор

Таксиметров шофьор

Таксиметров шофьор

Тази професия още с появата си винаги се е считала за една от най-нервните. Замислете се, колко капризни клиенти има! А за ден при един таксиджия те са десетки, всеки със своите претенции. Също така, шофьорът трябва да положи усилие да достави клиента за кратко време, както и да помни имената много улици и сгради. Добре че вече има вече GPS, за тяхно щастие. Едно изследване на експерти по транспорта показва, че все повече хора използват такси и го предпочитат пред обществения транспорт, така че работата на таксиметровите шофьори ще се увеличава все повече.

9. Фото-журналист

Фото-журналист

Фото-журналист

 

 

 

Много често те са незабележими с работата си и им се отрежда второстепенно място в новините. Но пък много често са достатъчни само една или две снимки, за да повлияят на хода на историята или общественото мнение. А ако се вземат предвид и всички горещи точки, като Афганистан, Иран, Сирия, Гърция, в които кипят военни действия или масови безредици, то веднага става ясно, колко е опасна и напрегната работата им…

8. Ръководител на голяма компания

Ръководител на голяма компания

Ръководител на компания

Да, те имат много пари. Дори и повече, от колко някога ще им потрябват. Но с никакви пари и знания те няма да могат да откупят обратно изхабените нерви или да си купят спокойствие. Колкото и да е странно, но тази професия е съпроводена с голям стрес, особено с днешните постоянни кризи. Това е и причината, на този етап да й отредим  8-ма позиция.

7. PR Мениджър

PR Мениджър

PR Мениджър

Въпреки външното спокойствие и сдържаните маниери, и на тези хора не им завиждам. По всяко време на денонощието те трябва да изглеждат спокойни и уверени, да могат да се овладеят във всяка една ситуация – нещо като актьори без почивка. И като всеки друг актьор, PR Мениджъра трябва да прехапе език и да забрави за личните си чувства и емоции, защото понякога дори и един грешен поглед или жест може да срине цялата репутация на фирмата. А тя, както знаете, се гради дълго и трудно.

6. Event Мениджър

Event Мениджър

Event Мениджър

Все още не знаете, каква е тази професия и защо е толкова стресова? А виждали ли сте някога стресирания поглед на организатора на сватба? Или пък координатора на някое голямо събитие? Ами колкото по-големи и сложни са събитията, колкото по-сложната е организацията и толкова по-голяма е необходимостта от такъв човек, който всичко да координира и подреди. И създаде човечеството Ивент Мениджъра. Всъщност, това е само част от от ангажиментите на голяма група хора, занимаващи се с организирането на големи събития, форуми, важни срещи, посещения  и много други неща, които с гордост заемат шеста позиция за най-стресова работа.

5. Полицай

Полицай

Полицай

 

 

 

Психологическото напрежение, съпроводено с голяма доза стрес, е една съществена част на тази професия. Така е било в миналото, така ще си остане и сега. Имайки предвид факта, че човечеството с всеки изминал ден се увеличава, престъпността също така расте. А като се вземат предвид и многобройните протести и масови демонстрации по целия свят, ставя ясно, защо стресът при тази професия е гарантиран.

4. Генерал

Генерал

Генерал

Той е с красива униформа, пагони с много звезди, целият е окичен с множество ордени и медали. За жалост, това е само външността на човек, носещ огромна отговорност, от решението на който зависят хиляди животи. А както вече неведнъж споменахме – днешният свят е изключително рисковано място, като на някои места равновесието между мира и войната е изключително крехко…

3. Пилот на самолет

Пилот на самолет

Пилот на самолет

Огромни психически и физически натоварвания, стресов режим на работа, екстремен характер и огромна отговорност за своя и на пътниците живот – коктейл от стресиращи неща, независимо дали става въпрос за пилот на изтребител или пътнически самолет. Запазено място в тройката на най-напрегнатите професии.

2. Пожарникар

Пожарникар

Пожарникар

 

 

 

Тук, както се казва, коментарът е излишен. Всевъзможни природни и “човешки” бедствия, които стават все по-честни и мащабни – сами можете да си представите какви качества трябва да притежават хората, които посвещават живота си на тази професия.

1. Войник

Войник

Войник

Войникът – това е защитникът на свободата, на родната земя. Живеещ в спартански условия, далеч от дома си, под постоянен стрес и готовност към изпълнение на служебните си задължения, които нерядко са свързани с убиване или… собствената смърт. Това е образът на войника. И справедливо му отреждаме първо място, като най-стресовата професия на света.