Чаят: приятно и полезно


Пием го толкова често и от толкова отдавна, че изобщо сме забравили какво е чаят всъщност. Статията ще ви припомни откъде идва и какви ползи може да ни донесе употребата на чай. Това, разбира се, не е всичко! Ще научите и дали си струва да пием чая с мляко. Ами с протеин?

Чаеното растение (Camellia sinensisе) е храстовидно и вечно зелено. Може да достигне височина до десет метра и затова често е наричано “Чаено дърво”. Индустриалните чаени растения се поддържат на височина около метър и петдесет, за да облекчат брането. По време на този процес се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението.
Смята се, че дивият чай е произлязъл в района на между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4 500 години, когато местен император бил посветен на тайните му. Има и легенда (2374 г. пр. Хр.) за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. Според легендата китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса. В Китай бум на чаените плантации се наблюдава през 10-ти и 16-ти век, когато външната търговия с този продукт бележи подем. В Европа чаят пристигнал с търговски кораби от Азия около 17-ти век. В Индия е започнало култивирането му масово след британската колонизация около 18-ти век. Индустриалното бране на чая дало възможност на британските индийски колонии, а по-късно и на независима Индия да съперничи на Китай в световното производство на безценната билка. В Япония зеленият чай се появил с последователите на принц Буда – монаси, преселили се от Централна Азия. Начало на мащабно производство на чай в Япония е периодът между осми и девети век от новата ера.
Сред традиционните производители са още Шри Ланка (известна и като Цейлон – трети по мащаб производител на чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.


ПРОИЗВОДСТВО НА ЧАЙ
След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:
Ферментация – черен (наричан също “червен”) чай;
Полуферментация – “оолонг чай” (синьо-зелен чай);
Без (с минимална) ферментация – зелен и бял чай.

ВИДОВЕ ЧАЙ
Класификацията на съвременните видове се определя преди всичко по технологиите, използвани за приготвяне на крайния продукт. В този ред различаваме:
Черен (червен чай) – заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин и в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;

Оолонг чай – по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;

Жълт чай – по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай;

Зелен чай – продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина). За повече информация прочетете статията Кофеин и кофеинизъм – неосъзнатата опасност;

Бял чай – технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.

ВИДОВЕ ПРОДУКТИ ОТ ЧАЙ
Различаваме няколко вида чаени продукти:
традиционен чай (пакетчета, съдържащи само сух екстракт от чай);
билков чай (пакетчета, съдържащи екстракт от чай в комбинация с различни екстракти от билки и растителни масла);
чаени гранули (най-често става дума за чаени аромати в комбинация със захар, без кофеин)
безкофеинов чай (подложен на декофеинизация)
чаят не е сред напитките, на които трябва да разчитате при дневния си набор от витамини и минерали;
богат е на кофеин, таурин и теофилин;
богат е на танини;
богат е на полифеноли (вид антиоксиданти).

КАК ДА ИЗБЕРЕМ И СЪХРАНИМ ЧАЯ?
Насипният чай е по-евтин и понякога по-качествен източник. Често в чаените торбички освен сух екстракт от листа се слагат също прах и стърготини от чаени клонки, които нямат същата вкусова и качествена стойност.
Съхранявайте чая на сухо и тъмно място. Металните кутии са идеални за целта. Съхранен в кутия, чаят може да се запази до 18 месеца. За най-добри вкусови качества използвайте до шестия месец след производството му. Китайските чаени изделия може да съхранявате и до три години.

ИДЕИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ
Комбинацията чай с лимон подобрява вкусовите качества на чая и придава витаминозна стойност на така приготвената напитка;
Комбинацията чай с мляко е доста популярна, но мнението на съвременната наука е, че добавянето на мляко в чая неутрализира съдържащите се в напитката танини и намалява киселия вкус. Първото елиминира благоприятстващите действия на танините върху сърдечно-съдовата система, а второто премахва тонизиращия ефект, който слабите киселини заедно с кофеина оказват върху храносмилателната система, т.е. основната причина да се консумира чай на закуска.
Комбинацията на чай с протеинов концентрат (вкусове ванилия, банан и др.) може да допринесе за по-бързото смилане на протеините. Протеиновата пудра се добавя след изстиване на чая.
Препоръчваме ви да опитате:
Индийски чай с подправки
1 с.л. черен чай
6 зелени шушулки кардамон – леко стрити
5 зрънца карамфил
1 малка пръчица канела
1/4 ч.л. цели зърна черен пипер
3/4 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
3 и 1/2 ч.ч. водаВодата се загрява до завиране, сваля се от огъня и се добавят черния чай, кардамона, карамфила, канелата и зърната черен пипер. Оставя се да престои, без да се покрива около 4 минути, като се разбърква 2-3 пъти. Чаят се прецежда и се връща отново на огъня. Добавят се млякото и захарта и се разбърква докато се разтвори. Ако е необходимо може да се добави допълнително захар. Чаят се сервира топъл.

Леден портокалов чай
3 ч.л. черен чай
4 ч.ч. вряла вода
1 бр. портокал
1/2 бр. лимон
щипка канела
2-3 зърна карамфил
захар
Канелата, карамфилът и настърганата лимонова кора се пускат във врящата вода. Съдът се оставя за десетина минути на по-слаб огън. След това се прибавят чаят и сокът от портокала и лимона. Напитката се държи на огъня още 3 минути, прецежда се и се охлажда. Подслажда се на вкус и се поднася във високи чаши с лед.

Чай с пъпеш
Насипете в малък чайник зелен и черен чай на листа, сложете вътре няколко парченца пъпеш с кората. Залейте с вряла вода и изчакайте да престои 10-15 минути. Чаят се сервира в плитки чаши с тънки резенчета пъпеш.

Млечен чай по шотландски
1 ч.л. (5 г) черен или зелен чай
1/2 бр. жълтък
1 ч.л. (5 г) мед
1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
Приготвя се отвара от чая с врящото мляко. След филтриране към течността се прибавя разбития с мед жълтък. Поднася се горещ.